Den här torskrätten gjorde jag till tidningen Senioren i våras. Uppdraget var att göra goda rätter för två. Så jag tänkte lätta råvaror i säsong. Men både torsk, ärtor, smör och betor går ju att få tag på även denna årstid. Så varför inte laga denna goda fiskrätt på fredag och bjuda någon du gillar och som du kanske vill imponera lite på.
Om jag får välja så serverar jag antingen ett rödvin utan sträva tanniner. Viner gjorda på Pinot Noir brukar kunna bjuda på just detta. Jag valt ett som kommer från från Österrike och heter Mein Klang #75093. Det bjuder på smak och doft av hallon och röda syrliga körsbär, men även en ton av örtiga blad och en spritsig munkänsla. Mein Klang är ett vin som har fått så lite hantering som möjligt och kanske om man ville skulle kunna kallas naturvin. Mitt andra tips är ett vitt vin från Bourgogne och heter Bourgogne Les Murelles Domaine Roux Nr 5837 och kostar 149kr. Det är bjuder på en fin syra men även på toner av gul stenfrukt, citronzest och så lite grapefruktbeska. Härliga nötter och en rökig mineralitet, det här vinet finns även på halvflaska.