Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Gör någon lycklig bjud på en riktigt god löksoppa

by Anette Rosvall 2020/11/24
written by Anette Rosvall 2020/11/24
Skriv ut receptet
Anette, Rosvall, soppa, löksoppa, recept,
1,3K

För ett tag sedan fick jag frågan om vad som är bäst: Att bli bjuden på middag eller att få laga mat till någon? Jag fick tänka länge för det är ett så svårt val. Till sist valde jag de första. Jag älskar när någon lagar mat till mig. Ikväll till exempel dukade jag bordet, tände ljus och blev sedan serverad en härlig löksoppa med ostgratinerat och smörstekt surdegsbröd. Det var galet gott och nu ligger jag mätt, glad och nöjd i min kökssoffa och lyssnar ikapp på min favorit podd.

Löksoppa för två hungriga själar.

Det här behöver du:

en skvätt olja
en klick smör

400 gram skivad lök - välj olika sorter eftersom de alla smakar olika
(t ex röd-, charlotten-, gul- och pärllök)

Låt löken småputtra på väldigt låg värme i 1 timme tills den är karamelliserad och brun .

Häll på:
1 dl madeira
4 dl rödvin
1 dl sherry
4 dl mustig mörk buljong
en skvätt rödvinsvinäger
ytterligare 100 gram skivad lök av olika sorter

 

Gör så här:

Låt nu detta soppan koka ner till hälften i ytterligare en timme. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och timjan. Sedan river du 3 dl rejält lagrad ost - jag använde gruyere och cheddar - och smörsteker två skivor surdegsbröd gyllenbruna.

Häll nu upp soppan i ugnsfasta tallrikar, skålar eller koppar. Lägg det smörstekta brödet på soppan och lägg sedan en rejäl hög med riven ost - så mycket att du nästan skäms - på toppen. Gratinera på hög värme i ugnen tills osten smält och fått en gyllene yta.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Mumsig, len och smakfull Jordärtsskockssoppa
Nästa inlägg
Servera arancini speciale – frasiga friterade risbollar till din rostade soppa.

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt