Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En lockande jordnötskladdkaka i tre lager gör dig glad… och pigg

by Anette Rosvall 2020/11/14
written by Anette Rosvall 2020/11/14
697

En lockande jordnötskladdkaka i tre lager. kolhydrater. Kladdig choklad, knastrig fet salt jordnötskräm och så på toppen ett rejält lager med len och underbar ganache. Gör denna både gudomliga och rejäla kladdkaka. Så baka den, bjud på den, servera den möjligen också med bar överkropp och du kommer få stående ovationer, kraft, energi, glädje och dina vänner kommer att vara dig evigt tacksam. Själv kommer du få massor av energi men framför allt blir du glad, ja till och med jätteglad.

Jordnötskladdis

Det här behöver du:

2 ägg
3 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
1 dl smält smör

Jordnötskräm
2 ½ dl jordnötter
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
150 g osaltat, rumsvarmt smör
1 dl florsocker

Ganache
1 dl grädde
100 g mörk choklad
en nypa salt
en nypa socker
3 msk smör

Gör så här:

Blanda ägg och socker lugnt och fint med en slev. Lugnt är verkligen ledordet här, inget vispande tack, bara rööör. Sedan är det dags att pytsa i vaniljsocker, kakao, vetemjöl och till sist det smälta smöret. Ner med allt i en smord och bröad springform som ställs längst ner i ugnen på 180 grader. Grädda kakan i 15–20 minuter och låt den sedan svalna helt innan du lägger på alla smarriga krämer!

Fram med mixern, här ska göras jordnötskräm! Ner med allt. Mixa! Smaka av. Lite mer socker kanske? Eller rent av salt?

Ganachen är det lite mer finlir med. Koka upp grädden och bryt sedan i chokladen. Ner med en nypa salt och lite socker, samtidigt som du hela tiden rör om i grytan. Klicka till sist i smöret och låt det smälta. Rör, rör, rör. När allt är smält tar du snabbt kastrullen från plattan. Ganachen ska vara glansig och fin. Är den grynig får du värma lite igen och vispa som en dåre. Låt sedan allt svalna en stund.

Ta fram din avsvalnade kladdkaka och låt springformen sitta kvar. Bred över ett rejält lager med jordnötskräm och låt sedan kakan stå i kylen ett tag och stelna (i flera dagar om du vill). När krämen har stelnat häller du över ganachen. Bra jobbat! Men nu måste du stålsätta dig ännu ett liiitet tag, tills ganachen stelnat. Sedan skär du upp en bit och njuter av kakan precis som den är.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Tre tips för tröst, glädje och hopp om bättre tider
next post
Bearnaise battle – en landskamp i sås

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt