Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Bearnaise battle – en landskamp i sås

by Anette Rosvall 2020/11/15
written by Anette Rosvall 2020/11/15
Skriv ut receptet
2,1K

Häromdagen fick jag en fråga av en av mina danska vänner. Han frågade –Är det ni eller vi som är bäst på bearnaise? Jag svarade så klart att vi svenskar har ett långt och kärleksfullt förhållande till den gula feta såsen. Och det kommer an på var och en med ambitioner i köket att kunna slå sin alldeles egna. Jaha! Sa han då är det dags för en battle!

När paketet från Danmark kom med bud var det spännande att öppna. Sauce Umami har gjort en ”äkta” bearnaise med smör och ägg som därför måste hållas i kylskåpet. Jag tror att den är bra, men tänkte att jag skulle försöka få till en riktig battle.  Jag vispar helst ihop min alldeles egna men är så klart alltid intresserad av att smaka bra, välgjorda kvalitetsprodukter. Därför vill jag gärna ha era tips på Sveriges bästa färdiga ”bea” som kanske kan vara med i min tävling! Bästa tipset får välja en av mina böcker som pris!

Här nedanför får ni min variant på en totalt underbar variant som blev till när vi råkade bryna smöret och inte hade någon dragon hemma. Tänk att ett misslyckande kan smaka så himmelskt gott!

Bea med rosmarin och brynt smör

Det här behöver du:

2 äggulor
en liten finhackad gul lök
1+1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl vitvinsvinäger
250 g osaltat smör
salt och svartpeppar

 

 

Gör så här:

Börja med att ta fram dina ägg, de skall vara rumstempererade! Mycket viktigt! Lägg lök, hälften av rosmarinen och vinäger i en kastrull, reducera tills det bara är en tredjedel kvar. Sila vätskan och låt den svalna. Smält smöret, låt det bli bärnstensbrunt och lukta nötigt. Fixa ett vattenbad där du värmer äggulorna och vinägerblandningen under vispning. När det börjar blir krämigt så ropar du på en kompis som droppar ner det skirade smöret i äggblandningen. Tänk på att inte ha för varmt på då blir det äggröra (som i och för sig också är gott, men inte just här och nu). Vispa hela tiden tills äggen och smöret binder ihop sig till en tjock, härlig sås. Krydda med salt, peppar och mer extremt finhackad rosmarin.

2 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En lockande jordnötskladdkaka i tre lager gör dig glad… och pigg
Nästa inlägg
En kladdkaka i 3 våningar, värdig både bröllop och jubileumsfest.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

2 comments

maya 2013/01/11 - 19:08

Receptet på salladen?

admin 2013/01/12 - 12:15

Salladen på bilden är gjord som följer:
Ruccola (några nävar)
Körsbärstomater i klyftor eller halvor (en lite mindre näve)
en finhackad rödlök

vinegrette
Blanda 2 msk balsamvinäger, 3 msk vitivinsvinäger, 1 tsk fransk senap, 1 tsk honung, svart peppar fr kvarnen, salt enligt smak,

När allt ovan är väl blandat rör du ner 5 msk olja, och häller sedan dressingen över salldan och rasslar runt så att allt blir geggigt! Strö gärna lite parmesan över om du är på det humöret.

Smaklig spis!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!