Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rosa semifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

by Anette Rosvall 2020/11/18
written by Anette Rosvall 2020/11/18
Skriv ut receptet
1,8K

Semifreddo är det enklaste sättet att göra en fryst dessert. Det är som en blandning av glass och parfait men behöver inte så mycket fixande. Ja och dessutom går det fint att göra både semifreddon och tillbehören långt i förväg så det är en bra dessert på många sätt.

Hallon- och körsbärssemifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

Det här behöver du:

Semifreddo
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
2 dl pureade hallon

Körsbärssås
2 dl frysta körsbär
0,5 dl syltsocker
en skvätt vatten (eller ett gott dessertvin dricka till)

Karamelliserade hasselnötter
En näve hasselnötter           
1 dl strösocker

Rostad vit choklad
50 gram vit choklad

 

Gör så här:

Börja med att vispa äggvitan till ett fast marängliknande skum. Ställ det åt sidan och vispa sedan äggulor och socker till en fluff. Vispa även grädden till toppar. Nu skall fluffen blandas. Ner med grädden i äggsmeten, som sedan vänds ner i marängen. Till sist ner med hallonpureen. Se till att allt är ordentligt blandat, utan att vispa bort all luft. Häll sedan smeten i en avlång brödform. För att lättare få ut semifreddon ur formen så plasta den gärna med plastfilm på hela insidan. Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst 6 timmar, men gärna över natten.

Medan du väntar kan du koka körsbärssåsen genom att koka upp alla ingredienser. Samt karamellisera nötterna genom att först smälta sockret försiktigt i en stekpanna, när det är gyllenbrunt och flytande, dra det av plattan och vänd ner de grovt hackade nötterna. Häll genast upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Den brynta chokladen gör du så här. Riv vit choklad fint på ett bakplåtspapper, låt gå i 180 grader i cirka 5 minuter. Men för böfvelen titta hela tiden, för det bränns fort och då är det inte gott. Chokladen är färdig då den gyllenbrun, låt den svalna och bryt den sedan i fina bitar.

 

Servering!

Klicka upp semifreddin strö över de karamelliserade valnötterna, bryt några bitar vit brynt choklad över och droppa sedan körsbärssåsen över alltsammans. Njut tillsammans med ett glas Alesverloren # 12109 från Sydafrika ett kryddigt sött vin med inslag av  bland annat körsbär och lakrits. Passar även desserter med choklad och nötter.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En kladdkaka i 3 våningar, värdig både bröllop och jubileumsfest.
Nästa inlägg
Fiskpudding med brynt smör, ärtor och citronklyfta

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt