Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rosa semifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

by Anette Rosvall 2020/11/18
written by Anette Rosvall 2020/11/18
1,5K

Semifreddo är det enklaste sättet att göra en fryst dessert. Det är som en blandning av glass och parfait men behöver inte så mycket fixande. Ja och dessutom går det fint att göra både semifreddon och tillbehören långt i förväg så det är en bra dessert på många sätt.

Hallon- och körsbärssemifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

Det här behöver du:

Semifreddo
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
2 dl pureade hallon

Körsbärssås
2 dl frysta körsbär
0,5 dl syltsocker
en skvätt vatten (eller ett gott dessertvin dricka till)

Karamelliserade hasselnötter
En näve hasselnötter           
1 dl strösocker

Rostad vit choklad
50 gram vit choklad

 

Gör så här:

Börja med att vispa äggvitan till ett fast marängliknande skum. Ställ det åt sidan och vispa sedan äggulor och socker till en fluff. Vispa även grädden till toppar. Nu skall fluffen blandas. Ner med grädden i äggsmeten, som sedan vänds ner i marängen. Till sist ner med hallonpureen. Se till att allt är ordentligt blandat, utan att vispa bort all luft. Häll sedan smeten i en avlång brödform. För att lättare få ut semifreddon ur formen så plasta den gärna med plastfilm på hela insidan. Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst 6 timmar, men gärna över natten.

Medan du väntar kan du koka körsbärssåsen genom att koka upp alla ingredienser. Samt karamellisera nötterna genom att först smälta sockret försiktigt i en stekpanna, när det är gyllenbrunt och flytande, dra det av plattan och vänd ner de grovt hackade nötterna. Häll genast upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Den brynta chokladen gör du så här. Riv vit choklad fint på ett bakplåtspapper, låt gå i 180 grader i cirka 5 minuter. Men för böfvelen titta hela tiden, för det bränns fort och då är det inte gott. Chokladen är färdig då den gyllenbrun, låt den svalna och bryt den sedan i fina bitar.

 

Servering!

Klicka upp semifreddin strö över de karamelliserade valnötterna, bryt några bitar vit brynt choklad över och droppa sedan körsbärssåsen över alltsammans. Njut tillsammans med ett glas Alesverloren # 12109 från Sydafrika ett kryddigt sött vin med inslag av  bland annat körsbär och lakrits. Passar även desserter med choklad och nötter.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En kladdkaka i 3 våningar, värdig både bröllop och jubileumsfest.
next post
Fiskpudding med brynt smör, ärtor och citronklyfta

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt