Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Rosa semifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

by Anette Rosvall 2020/11/18
written by Anette Rosvall 2020/11/18
Skriv ut receptet
2,8K

Semifreddo är det enklaste sättet att göra en fryst dessert. Det är som en blandning av glass och parfait men behöver inte så mycket fixande. Ja och dessutom går det fint att göra både semifreddon och tillbehören långt i förväg så det är en bra dessert på många sätt.

Hallon- och körsbärssemifreddo med karamelliserade hasselnötter och rostad vit choklad.

Det här behöver du:

Semifreddo
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
2 dl pureade hallon

Körsbärssås
2 dl frysta körsbär
0,5 dl syltsocker
en skvätt vatten (eller ett gott dessertvin dricka till)

Karamelliserade hasselnötter
En näve hasselnötter           
1 dl strösocker

Rostad vit choklad
50 gram vit choklad

 

Gör så här:

Börja med att vispa äggvitan till ett fast marängliknande skum. Ställ det åt sidan och vispa sedan äggulor och socker till en fluff. Vispa även grädden till toppar. Nu skall fluffen blandas. Ner med grädden i äggsmeten, som sedan vänds ner i marängen. Till sist ner med hallonpureen. Se till att allt är ordentligt blandat, utan att vispa bort all luft. Häll sedan smeten i en avlång brödform. För att lättare få ut semifreddon ur formen så plasta den gärna med plastfilm på hela insidan. Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst 6 timmar, men gärna över natten.

Medan du väntar kan du koka körsbärssåsen genom att koka upp alla ingredienser. Samt karamellisera nötterna genom att först smälta sockret försiktigt i en stekpanna, när det är gyllenbrunt och flytande, dra det av plattan och vänd ner de grovt hackade nötterna. Häll genast upp på ett bakplåtspapper och låt stelna.

Den brynta chokladen gör du så här. Riv vit choklad fint på ett bakplåtspapper, låt gå i 180 grader i cirka 5 minuter. Men för böfvelen titta hela tiden, för det bränns fort och då är det inte gott. Chokladen är färdig då den gyllenbrun, låt den svalna och bryt den sedan i fina bitar.

 

Servering!

Klicka upp semifreddin strö över de karamelliserade valnötterna, bryt några bitar vit brynt choklad över och droppa sedan körsbärssåsen över alltsammans. Njut tillsammans med ett glas Alesverloren # 12109 från Sydafrika ett kryddigt sött vin med inslag av  bland annat körsbär och lakrits. Passar även desserter med choklad och nötter.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En kladdkaka i 3 våningar, värdig både bröllop och jubileumsfest.
Nästa inlägg
Fiskpudding med brynt smör, ärtor och citronklyfta

Du borde verkligen prova det här också!

Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås...

2025/11/17

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Hemgjorda gåvor som värmer: marmelad, inläggningar och tomatsås …

    2025/11/17
  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!