Paneer är en indisk färskost, som gör sig väldigt bra i grytor. Det är faktiskt inte ett dugg svårt att göra den själv. Börja i tid, se till att använda gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, och du, håll ett öga på den så att den inte kokar över. När man pratar vin till indisk mat så är det inte helt enkelt på grund av alla kryddor och smaker. Den bästa kombinationen blir med en ljus veteöl eller en riktigt god äppelmust. Men det finns de som säger att en Gewurtstraminer fungerar alldeles utmärkt. Den lite söta, fruktiga tonen på vinet balanserar kryddigheten i denna rätt. Du hittar tips här nedanför och ännu lite längre ner ett recept på min variant av den indiska vegorätten Palak Paneer.
Viggan Wit # 32884 (småskaligt)
ÄppelmustIngrid Marie #1863
Rossidi OrangeGewürztraminer #90614
Palak Paneer indisk comfort food!
Det här behöver du:
Paneerosten 2 liter gammeldags mjölk (ca 4 % fett) 1 dl tjock yoghurt (ca 10 % fett) saften av en citron
själva grytan
1 gul lök 3 vitlöksklyftor en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad olja 1 tsk spiskummin 2 tsk korianderfrön 1 tsk gula senapsfrön 1 tsk gurkmeja 1 grön chili finhackad 1 krm svartpeppar ½ tsk kardemumma 400 g bladspenat (gärna fryst) 400 g krossad tomat (1 burk) 2 stycken färska tomater 1 burk kokosgrädde salt och peppar färsk koriander
till servering: ris för 4 pers chiliflingor
Gör så här:
Kvällen innan måste du börja med att göra din Paneer. Häll upp mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Rör hela tiden så att inte mjölken bränner vid, och precis när den börjar lyfta så drar du kastrullen från plattan och rör ner citronsaften. Rör nu ordentligt medan mjölken klumpar sig, eller bara blir tjock. Den beter sig olika vid olika tillfällen. Lägg sedan en ren kökshandduk i ett durkslag, och häll över ostmassan. Tryck till lite granna, så att det blir en klump. Låt vätskan rinna av i 20–30 minuter häll av vasslen (det vill säga vätskan) linda in klumpen i handduken och ställ den i kylen över natten i press. En snabbare variant är att använda sig utav Halloumiost och då börjar du här! Precis innan du skall tillaga din ost, så skär du den i mindre bitar.
Inför servering börjar du med att koka riset enligt förpackningen och sedan hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn i olja i en tjockbottnad stekgryta. Tillsätt kryddorna - utom salt - så de får svettas lite granna i den varma oljan. Sedan får även paneeren ner i oljan för att få lite färg. Ja, och sedan ner med spenat, tomatkross och kokosgrädd och låt puttra i några minuter.
Tärna tomaterna och tillsätt även dem, låt sedan grytan koka några minuter så att allt blir hett och rykande. Smaka av med salt, peppar och färsk hackad koriander. Servera med ris och chiliflingor.