Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har du hört talas som Ballmers peak?

by Anette Rosvall 2021/04/08
written by Anette Rosvall 2021/04/08
897

Har du hört talas som Ballmers peak eller Ballmers kurva? Det hade inte jag förrän en kväll häromveckan då jag satt på en Coronasäkrad AW. Iklädda kappor, ylletröja, mössa, vantar och filt diskuterade vi om ditten och datten i kvällssolen. En av vännernas söner har just börjat KTH och pratade förutom konstiga mattetal, linjär algebra dessutom vitt och brett om YPK och Ballmers peak.

YPK är ett begrepp utformat på Handelshögskolan som visar de drycker på Systembolaget som alltså ger bäst YPK eller Yrsel per krona. Den listan känns inte intressant för mig men den senare, alltså Ballmers Peak eller Ballmers kurva fångade mitt intresse. Det är ett relativt känt begrepp för de som någon gång studerat några kurser i data kanske just på KTH. Namnet kommer från Steve Ballmer, en gång CEO på Microsoft. Det sägs att han upptäckte kurvan genom att experimentera med sitt eget alkoholintag och hur detta påverkade hans programeringsförmåga. Han hävdade att man som programmerare under ett kort tag i en alldeles speciell promillehalt uppnår kvasi-magiska, superkrafter och unika kodnings-skills men att dessa dippar dramatiskt om intaget av hojtarolja fortsätter. Tricket är alltså att få den optimala alkoholkoncentrationen i blodet – den ligger mellan 1.29 och 1.38 promille (motsvarar ca 7 portioner på 2 timmar för någon som väger 70 kg) och så hålla det kvar där.

Jag är helt övertygad om att konceptet även gäller vanligt löst folk och inte bara programmering utan även andra kunskaper. Nu måste jag bara räkna ut hur jag får detta exakta måttet av alkohol i blodet och hur jag behåller det. Superwoman here I Come! Tänker att tips på möjliga drycker att experimentera med just nu kan vara roséfärgade, här kommer några som jag provat nyligen!

Vi som gillar rosa kan glädjas över att prosecco nu får göras som rosé. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut #75170 är torr, välproducerad med finfin syra och härligt förförisk blommig fruktighet. Minuty Prestige Rosé #79353 är en klassisk Provence rosé, ljust laxfärgad men färgen till trots smakrik med toner av smultron, fläder och en kryddig mineralitet. Les Lauzeraies Tavel #2724 är det mörka rosévinernas kung Härligt smakrik med toner av granatäpple, blodapelsin och körsbär passar det till och med till grillat ljust kött.

  • Casa Canevel Prosecco Rosé Brut #75170
  • Minuty Prestige Rosé #79353
  • Les Lauzeraies Tavel #2724

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!
next post
Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!

2022/12/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt