Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har du hört talas som Ballmers peak?

by Anette Rosvall 2021/04/08
written by Anette Rosvall 2021/04/08
1,1K

Har du hört talas som Ballmers peak eller Ballmers kurva? Det hade inte jag förrän en kväll häromveckan då jag satt på en Coronasäkrad AW. Iklädda kappor, ylletröja, mössa, vantar och filt diskuterade vi om ditten och datten i kvällssolen. En av vännernas söner har just börjat KTH och pratade förutom konstiga mattetal, linjär algebra dessutom vitt och brett om YPK och Ballmers peak.

YPK är ett begrepp utformat på Handelshögskolan som visar de drycker på Systembolaget som alltså ger bäst YPK eller Yrsel per krona. Den listan känns inte intressant för mig men den senare, alltså Ballmers Peak eller Ballmers kurva fångade mitt intresse. Det är ett relativt känt begrepp för de som någon gång studerat några kurser i data kanske just på KTH. Namnet kommer från Steve Ballmer, en gång CEO på Microsoft. Det sägs att han upptäckte kurvan genom att experimentera med sitt eget alkoholintag och hur detta påverkade hans programeringsförmåga. Han hävdade att man som programmerare under ett kort tag i en alldeles speciell promillehalt uppnår kvasi-magiska, superkrafter och unika kodnings-skills men att dessa dippar dramatiskt om intaget av hojtarolja fortsätter. Tricket är alltså att få den optimala alkoholkoncentrationen i blodet – den ligger mellan 1.29 och 1.38 promille (motsvarar ca 7 portioner på 2 timmar för någon som väger 70 kg) och så hålla det kvar där.

Jag är helt övertygad om att konceptet även gäller vanligt löst folk och inte bara programmering utan även andra kunskaper. Nu måste jag bara räkna ut hur jag får detta exakta måttet av alkohol i blodet och hur jag behåller det. Superwoman here I Come! Tänker att tips på möjliga drycker att experimentera med just nu kan vara roséfärgade, här kommer några som jag provat nyligen!

Vi som gillar rosa kan glädjas över att prosecco nu får göras som rosé. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut #75170 är torr, välproducerad med finfin syra och härligt förförisk blommig fruktighet. Minuty Prestige Rosé #79353 är en klassisk Provence rosé, ljust laxfärgad men färgen till trots smakrik med toner av smultron, fläder och en kryddig mineralitet. Les Lauzeraies Tavel #2724 är det mörka rosévinernas kung Härligt smakrik med toner av granatäpple, blodapelsin och körsbär passar det till och med till grillat ljust kött.

  • Casa Canevel Prosecco Rosé Brut #75170
  • Minuty Prestige Rosé #79353
  • Les Lauzeraies Tavel #2724

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!
Nästa inlägg
Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

Du borde verkligen prova det här också!

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Dags för kräftor, och alla goda tillbehör!

2023/09/01

Är det dags för sommarens sista aperol?

2023/08/26

Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

2023/08/19

Picklad pumpa och gnocchi i ljummen sallad

2023/08/09

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.

2023/07/14

Anettes bästa fisksoppa och så glöm regeln rött...

2023/07/12

Gör en asiatisk biffsallad på dina grillade rester.

2023/07/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt