Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!

by Anette Rosvall 2021/04/07
written by Anette Rosvall 2021/04/07
5,4K

Att ge din pajdeg lite TLC, tid i kylskåpet och en förgräddning gör att skalet blir frasigt och gott. Du fyller det med fördel med tunna skivor av lök, tjocka skivor av tomat och så mängder av riven ost. Jag lovar att pajen smakar gott både varm, ljummen och om det mot förmodan skulle bli något över även kall.

Som av en händelse passar tomat- och lökpajen som en smäck både till det röda vinet Loxarel sens a pel och det vita mousserande. Båda vinerna görs i Penedes som ligger ett stenkast från storstaden Barcelona lite västerut.

Eftersom jag har fått nöjet att komponera mat som jag tycker passar bra till vinerna. Så har jag publicerat några rätter till det röda, det mousserande vita samt mousserande rosé från producenten Loxrel. Idag drivs Loxarel av fjärde generationen i familjen Mitjans och är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status. De är medlemmar i organisationen Classic Penedés som i sig är en kvalitetsgaranti. Redan nu har jag bjudit på lamm, soppa, grilled cheese och risotto men framöver kommer ni även bjudas på både snittar, vegetariska rätter samt några fler rätter för vardag och fest allt på mitt sätt. Dessutom är all mat vederbörligen avsmakat till de tre vinerna: Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva #7470, Loxarel A Pèl Rosé Brut Natur Reserva #72692 och Loxarel Sense A Pèl #2454. På den svenska marknaden känner man säkert igen vinerna på grund av den flintskallige mannen som kikar upp på nedre kanten av etiketten. Har hört att vissa tycker att han liknar Robert Aschberg 😉 Namnet på vinerna ”A pel” betyrder utan direktöversatt utan tak, utan hår eller naket och syftar på att de är rena och utan tillsatser. Håll till godo, här nedanför hittar du länkarna till några flera goda recept som passar till vinerna.

En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar Till Det Röda Från Loxarel.
Rosa bubblor och en grön risotto gör gott och vårlikt i glas och på tallrik.

Tomat- och lökpaj

Det här behöver du:

Pajskal
100 gram smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 lök (skivade jag valde en röd och en rosa)
2 -3 stycken tomater (skivade, jag valde en grön och en röd)
6 stycken körsbärstomater (delade på hälften)
2 dl vispgrädde
3 ägg
100 gram riven lagrad ost
salt och svartpeppar från kvarnen

Garnering
färsk vårlök eller finhackad gräslök

Gör så här:

Nyp ihop ingredienserna till pajskalet och tryck sedan ut degen i en springform och låt den stå kallt i minst en halvtimme. Förgrädda skalet i 200 grader i 15 minuter, ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde med riven ost, krydda med salt och peppar och häll äggstanningen i det gräddade skalet. Lägg tomater och lök i fint mönster på fyllningen och grädda i 20 minuter i 200 grader eller tills den fått en fin gyllene färg och är fast i mitten. Hacka under tiden din garnityr och strö över den ljumna pajen innan servering.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Den godaste laxen, lagas direkt på tallriken!
next post
Har du hört talas som Ballmers peak?

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Men då är det äntligen dags för semlor....

2023/02/21

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt