Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor av ost ger dig tomat- och lökpaj extravaganza!

by Anette Rosvall 2021/04/07
written by Anette Rosvall 2021/04/07
Skriv ut receptet
11,7K

Att ge din pajdeg lite TLC, tid i kylskåpet och en förgräddning gör att skalet blir frasigt och gott. Du fyller det med fördel med tunna skivor av lök, tjocka skivor av tomat och så mängder av riven ost. Jag lovar att pajen smakar gott både varm, ljummen och om det mot förmodan skulle bli något över även kall.

Som av en händelse passar tomat- och lökpajen som en smäck både till det röda vinet Loxarel sens a pel och det vita mousserande. Båda vinerna görs i Penedes som ligger ett stenkast från storstaden Barcelona lite västerut.

Eftersom jag har fått nöjet att komponera mat som jag tycker passar bra till vinerna. Så har jag publicerat några rätter till det röda, det mousserande vita samt mousserande rosé från producenten Loxrel. Idag drivs Loxarel av fjärde generationen i familjen Mitjans och är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status. De är medlemmar i organisationen Classic Penedés som i sig är en kvalitetsgaranti. Redan nu har jag bjudit på lamm, soppa, grilled cheese och risotto men framöver kommer ni även bjudas på både snittar, vegetariska rätter samt några fler rätter för vardag och fest allt på mitt sätt. Dessutom är all mat vederbörligen avsmakat till de tre vinerna: Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva #7470, Loxarel A Pèl Rosé Brut Natur Reserva #72692 och Loxarel Sense A Pèl #2454. På den svenska marknaden känner man säkert igen vinerna på grund av den flintskallige mannen som kikar upp på nedre kanten av etiketten. Har hört att vissa tycker att han liknar Robert Aschberg 😉 Namnet på vinerna ”A pel” betyrder utan direktöversatt utan tak, utan hår eller naket och syftar på att de är rena och utan tillsatser. Håll till godo, här nedanför hittar du länkarna till några flera goda recept som passar till vinerna.

En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar Till Det Röda Från Loxarel.
Rosa bubblor och en grön risotto gör gott och vårlikt i glas och på tallrik.

Tomat- och lökpaj

Det här behöver du:

Pajskal
100 gram smör
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 lök (skivade jag valde en röd och en rosa)
2 -3 stycken tomater (skivade, jag valde en grön och en röd)
6 stycken körsbärstomater (delade på hälften)
2 dl vispgrädde
3 ägg
100 gram riven lagrad ost
salt och svartpeppar från kvarnen

Garnering
färsk vårlök eller finhackad gräslök

Gör så här:

Nyp ihop ingredienserna till pajskalet och tryck sedan ut degen i en springform och låt den stå kallt i minst en halvtimme. Förgrädda skalet i 200 grader i 15 minuter, ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde med riven ost, krydda med salt och peppar och häll äggstanningen i det gräddade skalet. Lägg tomater och lök i fint mönster på fyllningen och grädda i 20 minuter i 200 grader eller tills den fått en fin gyllene färg och är fast i mitten. Hacka under tiden din garnityr och strö över den ljumna pajen innan servering.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott. Den godaste laxen, lagas direkt på tallriken!
Nästa inlägg
Har du hört talas som Ballmers peak?

Du borde verkligen prova det här också!

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Del 3 – min krabbpasta mumsfilibabba

2025/10/10

Nu är det snart Oktoberfest. Det betyder öl...

2025/09/19

Ni som missade fläderblommorna… nu finns bären redo

2025/09/17

Mont d’Or – en ost för höstens och...

2025/09/12

Chai te med saffran för att det bara...

2025/09/08

Hemodlat, grillat och galet gott. Här är mina...

2025/08/01

Alkoholfritt på bordet!

2025/07/23

Jag gjorde Carne Asada tacos med smarriga tillbehör....

2025/07/22

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!