Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tänk på ditt kaffe, två goda tips på rättvist Iskaffe och omtänktsam cold brew.

by Anette Rosvall 2021/05/13
written by Anette Rosvall 2021/05/13
2,K

Spar lite av morgonens java, ställ in det i kylen och så när andan faller på servera det i ett vackert glas, med isbitar och en skvätt iskall mjölk (av fetaste sorten) samtidigt som du dansar en soldans. Du kan även smaksätta ditt iskalla kaffe med det som situationen kräver. Lite kondenserad mjölk om du behöver tröst, en liten skvätt kaluha eller rom om du behöver tjo, tjim och drag under galoscherna.

Men du hur ofta tänker du på vart ditt kaffe kommer ifrån, om det är rättvist och hållbart producerat samt om bönderna som odlar dina böner har det bra? Det är inte jättesvårt men du måste göra ett medvetet val. Jag har under senare år hittat några påsar som jag gillar inte bara på grund av smaken. Amigas från Arvid Nordqvist produceras bara av kvinnliga odlare, är Fairtrade-certifierat, 100% klimatkompenserat och rostat fossilfritt. Lykke kaffegårdar är ett nytt koncept som hävdar att de producerar kaffe utan att någon skadas – det känns både gott och riktigt. Mitt senaste fynd är Rutasoka från Kongo, ett kaffe som än så länge bara finns på nätet det är rättvisemärkt samt med EU´s ekolöv. Men det fiffiga i kråksången är att man förutom att odla kaffe även driver en vårdcentral i östra Kongo Kinshasa. Plötsligt känns det ännu godare att dricka kaffe. Här nedanför hittar du två goda recept på kalla kaffedrinkar. Cold Brew med apelsin & Chili eller Iskaffe för två…

Cold Brew med apelsin & Chili eller Iskaffe för två

Det här behöver du:

Cold Brew med apelsin & Chili
Cold Brew (räcker till flera drinkar)
1,5 dl grovmalet kaffe
1 liter vatten

Sockerlag
1 dl socker
0,5 chilifrukt
1 dl vatten

Till servering
5 cl färskpressan apelsin eller färdig jos
5 cl cold brew
2,5 cl Tonicwater
1,5 cl sockerlag
is

Iskaffe för två
2 glas
4 dl starkt kaffe
isbitar (många)
2 dl mjölk
eventuellt en liten skvätt kondenserad mjölk
eventuellt en liten skvätt kaluha eller rom

Gör så här:

Cold Brew med apelsin & Chili gör du så här. Börja med ditt cold brew, häll kaffepulver och kallt vatten i en burk, rör om och ställ sedan kallt i 12 timmar. Sila av genom ett filter. Koka ditt socker lag genom att blanda alla ingredienser, koka upp, låt svalna och sila av. Vid servering fyller du ett glas med is och sockerlag, fyll på med jos och cold brew toppa med tonic. Njut!

Iskaffet gör du så här, gör ditt morgonkaffe lite starkare än vanligt och spar 4 dl. Ställ in både dina glas och kaffet i kylen och vänta...

Precis innan servering lägger du i massor av isbitar i ditt glas så det blir så där vackert immigt och iskallt. Häll kaffet över isen och häll sedan på exakt så mycket mjölk du vill ha. Smaksätt nu ditt iskalla kaffe med det som situationen kräver. Lite kondenserad mjölk om du behöver tröst, en liten skvätt kaluha eller rom om du behöver tjo, tjim och drag under galoscherna.
Skål!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Solen är på väg, fram med rosévinerna här kommer mina tips i 5 nyanser av rosa.
next post
Tillbaka till vardagen med en värmande och god linssoppa

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt