Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Tillbaka till vardagen med en värmande och god linssoppa

by Anette Rosvall 2021/05/17
written by Anette Rosvall 2021/05/17
781

Efter en kreativ och annorlunda helg i en liten stuga på Gotland så är jag tillbaka hemma. Det är måndag morgon och Jag är en sådan som verkligen uppskattar vardagslunken. Jag gillar att höra väckarklockan ringa och veta att jag ska upp, äta frukost, rassla iväg till jobbet. Jag tror att det beror på att jag är så grymt bra på att sätta guldkant på tillvaron så fort jag får tillfälle. Idag ska jag äta något jag varit sugen på riktigt länge. En god, nyttig och värmande linssoppa.

En bra sak med linser, böner och ärtor är att de är så nedrans nyttiga. De innehåller kolhydrater, fibrer, B-vitaminer och proteiner och så har de även lågt GI för er som tänker på sådant. Det hjälper till att hålla blodsockerkurvan på en jämn nivå. Man brukar kunna hålla sig mätt ganska länge på en rätt med mycket baljväxter. Den enda egentliga nackdelen är att vissa kan bli lite oroliga i magen efter att ha ätit bönor, men det finns även de som säger att en liten fjärt är ett tecken på en god fungerande mage. Ni vet väl förresten att när man äter soppa är det nästan regel på att det vankas efterrätt! Vilken dessert väljer du helst efter soppan?


Syrlig linssoppa (publicerad i kokboken ”Husmorsorna – the ultimate köksalmenacka” från 2008)

Det här behöver du:

2 dl gröna linser
1 hackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
några persiljestjälkar
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk socker
salt och Herbamare eller annat örtsalt
saften av 1 citron
hackad persilja

Gör så här:

Fräs linser, lök och vitlök i oljan. På med buljongen
och gärna några persiljestjälkar – det blir extra gott
då! Krydda och låt det hela koka i ca 15 minuter
tills linserna är mjuka men inte överkokta. Pressa i
citronen och smaka av. Släng persiljestjälkarna och
toppa soppan antingen med lite hackad persilja, eller som på bilden knapriga rostade solroskärnor och lite härlig, pigg och frisk olivolja.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Tänk på ditt kaffe, två goda tips på rättvist Iskaffe och omtänktsam cold brew.
next post
Kupor formade som Antoinettes bröst eller glas med lovehandles. Vad ska man välja?

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt