Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Alvarinho på vacker box plus en smarrig risotto passar till sommarens efterlängtade fester.

by Anette Rosvall 2021/06/28
written by Anette Rosvall 2021/06/28
710

Den här boxen är en seriös produktion gjord på den populära druvan från norra Portugal. Den är inte bara vacker på utsidan utan har även ett ljuvligt innehåll den bjuder på en doft av saftiga persikor, lime, gul melon och salta vindar från atlanten. Fräsch härlig syra, ren smak med ett långt och balanserat avslut. Servera det kylt gärna till en citron- och sparrisrisotto som toppas med pilgrimsmusslor och brynt örtsmör. MUMS!

Det här behöver du:

Citronrisotto med pilgrimsmusslor brynt örtsmör
2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 eko citron, skal och saft
4 dl risottoris
0,5 dl torrt vitt vin
10 dl ljummen buljong
minst 1 dl riven parmesanost
50g smör
salt och peppar

Smörstekta eller grillade pilgrimsmusslor
300 gram pilgrimsmusslor (eller andra skaldjur)
smör och olja till stekning
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar från kvarnen

Grön smörgremolata
100 gram smör
1 eko citron, skal och saft
2 dl färska örter (blandade)
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar från kvarnen

Till servering
Fint hackad persilja
ett stånd grön sparris

Gör så här:

Börja med örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg i det rivna skalet och saften från citronen samt de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har en nötdoftande och grön smörgremolata. Dela sparrisen i 3 cm stora bitar och sota den i en stekpanna utan fett. Stek tills du ser lite sotning. Dra av pannan från plattan och lägg i 1 tsk smör och salt.

Risotto gör du på detta vis: Riv skalet från citron nummer två men var försiktig vi vill bara ha det yttersta gula lagret - lägg det i en skål. Finhacka sedan lök och vitlök, smält smöret i pannan på låg värme och i med lökarna. Vänta tills de har mjuknat men inte fått färg. I med ytterligare en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt utav smöret. När allt ris är blankt så häller du på vinet och saften av citronen och höjer värmen. Låt vätskan ånga ur helt, vi vill bara ha den goda syran. Sänk värmen igen till låg, det skall bara småputtra. Häll på lite buljong i taget och rör om hela tiden. När sista dl buljongen är i, bör riset vara spänstigt men utan kärna, drag pannan åt sidan. Stek eller grilla pilgrimsmusslor på hög värme tillsammans med vitlök. Precis innan servering vänder du ner citronskalet samt blandar ner den rivna parmesanosten i risotton. Toppa sedan med de stekta pilgrimsmusslorna, det brynta örtsmöret, sparrisen och gärna lite finhackat grönt också.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Gillar man vin, öl och rejäl mat. Då går man till Bar Central!
next post
Jag tar lite sommarledigt men tipsar om gott och blandat från förr.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt