Panzanella är en av de italienska klassiska salladerna. Men det bästa med den är att den inte bara är god utan även fiffigt. För du blir som i en handvändning av med gammalt torrt bröd du råkar hemma. Den går att äta exakt som den är, som en mycket smarrig vegetariskt rätt. Men den fungerar också att servera som tillbehör till både fisk, kött och fågel för den som är på det humöret. Just det här receptet är så klart gjord på mitt lilla vis. Jag har lagt till o-ortodoxa ingredienser som som grillade nektariner och inlagda paprikor – bara för att jag kan. Jag dricker gärna Riesling till!
Panzanellasallad med grillad nektarin och mozzarella/burrata
Portioner:5
Det här behöver du:
Salladen
5 gula nektariner
400 gram tomater (olika färg och form)
150 gram säsongen spröda gröna blad
300 gram dagsgammalt surdegsbröd
Mozzarella eller burrata (cirka 600 gram)
1 burk grillad paprika (200 gr)
0,5 kruka färsk basilika (de finaste bladet)
0,5 kruka färsk mynta (de finaste bladet)
olivolja
flingsalt och peppar
Dressing
0,5 kruka färsk basilika (stjälkarna fungerar)
0,5 kruka färsk mynta (stjälkarna fungerar)
0,5 dl olivolja
saften och kärnorna från tomaterna
saft och zest från en eko-citron
1 liten näve rostade solrosfrön
salt och peppar (eventuellt lite socker, beroende på hur syrliga tomaterna är)
Gör så här:
Börja med att skära tomaterna itu, ta bort kärnorna och lägg dem i en separat skål. Låt tomaterna hänga i en sil över samma skål så att det mesta av vätskan rinner bort. Mixa sedan saft av tomat, saft och zest av citron med resten av ingredienserna till dressingen och ställ den åt sidan ett tag.
Lägg upp salladsbladen på ett fint fat, lägg också dit de dela kärnfria tomaterna i lite mindre bitar. På med den grillade paprikan och burratan. Nu ska nektarinerna och brödet grillas eller stekas för lite fin yta. Dela nektarinerna och ta bort kärnan, pensla dem med lite olja och lägg dem på en het grill. Dra brödet i mindre bitar och lägg även dessa på grillen eller i stekpannan. När frukt och bröd fått lite snygg yta och är varma så strö dessa över salladen. Avsluta med de fina örtbladen, salt peppar och så allra sist dressingen.