Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Socca, Farinata, Fainà, Cecina eller helt enkelt kikärspannkaka.

by Anette Rosvall 2021/09/20
written by Anette Rosvall 2021/09/20
Skriv ut receptet
1,6K

Socca, Farinata, Fainà eller Cecina låter tjusigt eller hur?! Men det är bara olika namn på exakt samma vardagliga men väldigt goda kikärtspannkaka. Den görs lite här och där i Sydeuropa, och är en gluten- och äggallergikers dröm, för den innehåller varken det ena eller det andra. I södra Frankrike steks den på stora hällar i gatuhörn och serveras som snabbmat. Ihopvikt med med enbart salt och peppar i ett smörpapper. Med rätt tillbehör kan det bli en både mättande, nyttigt och smarrigt måltid.

Nu är det ändå är säsong så kan du servera den med en mjuk-het ratatouille, en klick yoghurt, samt en fräsch grönsallad och du har en bra måndagsmiddag. Vill man kan man även prova med vispad crème fraiche, honung och kanderade valnötter. Men då blir det en helt annan rätt! Du hittar recept på både pannkaka och röra här under!

Socca med Ratatouille

Det här behöver du:

Det här receptet räcker till fyra mättande socca-pannkakor
2,5 dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
en skvätt olja
1 krm gurkmeja
salt och peppar från kvarnen

olja och smör till stekning

Servera med Ratatouille
1 squash
1 aubergine
4 stycken tomater
4 stycken morötter
2 stycken gula lökar
2 stycken paprikor i valfri färg
3-4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpure
1 dl chilisås
3 lagerblad
några nypor oregano
en skvätt rödvin
2-4 tsk sambal oelek
salt och peppar från kvarnen

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten stå och svälla i minst 2 timmar, men gärna över dagen i kylskåpet.

Värm en stekpanna tills den är ultrahet, i med olja och sedan en klick smör. Häll i ¼ av smeten i den heta stekpannan. När pannkakan är helt torr på ovansidan vänder du den väldigt försiktigt. Den är skör, låt den få rejält med färg på ytan och lägg sedan upp den på en tallrik.

Ratatouille gör du så här: Hacka alla grönsakerna i ganska små kuber. Jag tycker det blir snyggast så, men smaken är som baken. Så orkar du inte stå och hacka småbitar så låter du bli och gör stora bitar istället.

Fräs grönsakerna och börja med det som är hårdast och behöver mest tid i pannan. Te x morot , lök och squash. När alla grönsaker har fått fräsa en stund, så häller du i tomatpurén så att även den får fräsa lite i smör – det gör att tomatsmaken blir söt och fyllig.

Ner med allt annat förutom Sambal Oelek och låt det puttra tills morötterna är mjuka. Tiden beror på hur stora bitar du har i din röra. När röran är färdigkokad så kryddar du upp den med sambal, salt och svartpeppar

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Goda grannar är de som gör goda pizzor!
Nästa inlägg
Syndigt god frukost med egengjord nötkräm

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt