Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Syndigt god frukost med egengjord nötkräm

by Anette Rosvall 2021/09/24
written by Anette Rosvall 2021/09/24
Skriv ut receptet
2,7K

Min absolut godaste och lite skämsiga frukost – som jag bara unnar mig ibland – är surdegsbaguette med mycket smör samt nötkräm på. Brödet skall allra helst vara ljummet och alldeles nybakat eller rostad, smöret skall vara extrasaltat med små flingsaltbitar i som balanserar upp den rejäla klicken nötkräm som tronar på toppen. Självklart dricker jag kaffe med skummad mjölk och nymortlad kardemumma till.

För att slippa få i sig massa trams som konsistensgivare, skummjölkspulver och palmolja så är det bäst är att göra nötkrämen själv. Då kan man dessutom – till skillnad från Nutella som bara innehåller ynkt 14% nötter – verkligen kalla den för NÖT-kräm. Och så kanske man nästan kan räknas frukosten som nyttig… eller är det bara önsketänkande?!

Smaklig spis!

Anettes bästa nötkräm

Det här behöver du:

5 dl rostade nötter (jag valde hasselnötter)
cirka 1 dl florsocker
1 dl kakao
cirka 2-4 msk olja (neutral)
1 vaniljstång
1 -3 nypor flingsalt

 

Gör så här:

Rosta de nötter du valt i en torr het panna. Skaka lite på pannan under tiden och akta noga så att inte nötterna bränns. Lägg dem sedan i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Lägg sedan nötterna i en mixer och låt dem gå tills de har släppt ifrån sig sin olja och blivit en smetig röra. Dela nu vaniljstången på längden, skrapa ur fröna, lägg dem i mixern tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av du kanske behöver lite mer salt eller socker för att det skall bli ”din” nötkräm, om du vill lyxa till det riktigt ordentligt så skvätt liiiite rom i smeten. Servera med vispad crème fraîche, och några droppar honung på rostad brioche. Det blir vuxet och syndigt gott! Nötkrämen håller ganska länge i kylskåpet men du behöver ta fram den en liten stund innan servering för den stelnar fort.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

lyxigtnutellanutellans dagnybakatsmörsurdegsyndigt
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Socca, Farinata, Fainà, Cecina eller helt enkelt kikärspannkaka.
Nästa inlägg
För Böfvelen var smart! Idag är det internationella matsvinnssdagen.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

2 comments

Sandra 2013/04/21 - 22:33

Gott!
Jag har snöat in på fiberhavregrynsgröt som jag kokar tillsammans med berry boost och nötter, och sedan äter med mjölk och kanel. Mums!

Anette Rosvall 2013/04/22 - 07:27

Det låter ju klart nyttigare än min frulle. Bra!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt