Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

För Böfvelen var smart! Idag är det internationella matsvinnssdagen.

by Anette Rosvall 2021/09/29
written by Anette Rosvall 2021/09/29
712

Jag tror att de flesta kan hålla med om att det är dumt och ohållbart att slänga mat. Att storhandla för att 3 är billigare än 2 när man egentligen bara behöver en. Att inte ta vara på livsmedel för att det står ett datum som redan varit på kartongen o.s.v. Den 29:e september vill FN att vi ska tänka lite smartare och lite värdigare. Därför tipsar jag här om ett gäng rätter som är kanon för att ta till vara de värdefulla råvaror som jorden ger oss. Jag tänker fried rice – på risrester, pytt-i-panna – på kött och grönsaksreter, fattiga riddare – på torra bröd- eller muffinskanter, ostkex på skalkar eller banankaka på de där bruna bananerna som nästan går iväg av sig själva. Här kommer några recept till dig!

Har du en ostskalk parmesan kvar? Lyckans ost, då kan du göra mina parmesankex.
Grilled cheese bästa comfort food för dig som gillar smält ost och godaste tillbehöret till soppa.
En lite annorlunda pytt i panna
Soppa och efterrätt är en bra idé

Fried rice

Det här behöver du:

4 dl kokat ris (från gårdagens middag)
Rester eller de lite halvdana grönsaker som ligger i grönsakslådan... t ex
1 morot
1 röd paprika
2 dl frysta ärtor
10 cm purjolök eller en stor gul lök
1-3 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
en skvätt sesamolja
2 msk japansk soya
2-4 ägg

Gör så här:

Skär alla grönsaker i vackra strimlor och fräs dem i oljan så de blir härligt medgörliga och får fin färg. Lägg i riset och låt det bli varmt och gött. Nu vispar du upp äggen i en separat skål, smakar av med salt peppar och lite sesamolja. Häll ner i pannan och låt koagulera. När allt är fast och fint serverar du med extra soya, chilisås och en fräsch asiatisk gurksallad.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar.
next post
Kålen är alltid tippetopp och i säsong. Gör vegetariska dolmar vetja!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt