Jag tror att de flesta kan hålla med om att det är dumt och ohållbart att slänga mat. Att storhandla för att 3 är billigare än 2 när man egentligen bara behöver en. Att inte ta vara på livsmedel för att det står ett datum som redan varit på kartongen o.s.v. Den 29:e september vill FN att vi ska tänka lite smartare och lite värdigare. Därför tipsar jag här om ett gäng rätter som är kanon för att ta till vara de värdefulla råvaror som jorden ger oss. Jag tänker fried rice – på risrester, pytt-i-panna – på kött och grönsaksreter, fattiga riddare – på torra bröd- eller muffinskanter, ostkex på skalkar eller banankaka på de där bruna bananerna som nästan går iväg av sig själva. Här kommer några recept till dig!
Ostkex med frön Foto Charlotte GawellLite annorlunda pytt i pannaFattiga riddare Grilled cheese med gröna blad
Fried rice
Det här behöver du:
4 dl kokat ris (från gårdagens middag)
Rester eller de lite halvdana grönsaker som ligger i grönsakslådan... t ex
1 morot
1 röd paprika
2 dl frysta ärtor
10 cm purjolök eller en stor gul lök
1-3 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
en skvätt sesamolja
2 msk japansk soya
2-4 ägg
Gör så här:
Skär alla grönsaker i vackra strimlor och fräs dem i oljan så de blir härligt medgörliga och får fin färg. Lägg i riset och låt det bli varmt och gött. Nu vispar du upp äggen i en separat skål, smakar av med salt peppar och lite sesamolja. Häll ner i pannan och låt koagulera. När allt är fast och fint serverar du med extra soya, chilisås och en fräsch asiatisk gurksallad.