Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kålen är alltid tippetopp och i säsong. Gör vegetariska dolmar vetja!

by Anette Rosvall 2021/10/01
written by Anette Rosvall 2021/10/01
Skriv ut receptet
2,4K

Kanske är jag opportunist eller så är jag bara lyckligt lottad. Att tycka om kål när man bor i Sverige – ett land där sagda grönsak är en av få som är tippetopp året runt – är ju riktigt bra! Det finns så mycket smarrigt att göra med kål. Bland annat kåldolmar…de här är lite speciella, för de är vegetariska, fyllda med en smarrig svampblandning och dessutom gjorda på savoykål. Den är ju vackert skrynklig och har lite tunnare blad. Så dolmarna blir lite mer eleganta än de vanliga vitkålsvarianterna.

Vegetariska kåldolmar på frasig svaoykål

Portioner: 4

Det här behöver du:

Vegetariska kåldolmar på frasig svaoykål
8-10 st

100 gram portabellosvamp
1 st gula lökar
1 litet huvud savoykål Cirka 300 gram!
1 msk kinesisk soya
75 gram kokt mjölig potatis (cirka 1 st normalstora)
75 gram kokt morot (cirka 2 normalstora)
1 dl kokt matvete (eller ris)
2 msk maizena
1 msk sirap
salt och svartpeppar

Gräddsås
1 dl grädde
1 dl vitt vin
soya
en liten skvätt konjak (kan uteslutas)

Pressgurka (blir cirka 3 dl)
1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 dl vatten
1 dl ättika
0,5 dl socker
0,5 krm vitpeppar
en liten näva fint hackad persilja

Rårörda lingon (blir cirka 3-4 dl)
3 dl färska lingon
1-1,5 dl strösocker

Potismos
250 gram mjölig potatis
1 dl grädde
100 gram smör
riven muskot, salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att att ta bort stocken i mitten av kålhuvudet. Plocka av 8-10 fina stora blad. Lägg sedan ner dem i en kastrull med kokande saltat vatten och förväll dem i några minuter. Plocka upp dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Finhacka svampen, löken och resten av kålen och fräs den sedan i het panna tills den får färg. Fyll på med matvete, potatis och moror och blanda ihop till en röra. Smaksätt sedan med soya, sirap, salt och svartpeppar. Behöver röran bli lite fastare använd maizena. Nu är din fyllning klar. Smörj en ugnsfast form och lägg sedan drygt 2 msk fyllning per kålblad, rulla runt och lägg de små dolmarna tätt, tätt i formen.

Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå den över dolmarna, fyll eventuellt på med extra buljong om det ser torrt ut efter hand. Låt sedan dolmarna gå färdigt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Lingon gör då så här. Blanda bär och socker, rör runt och låt sedan stå bredvid spisen tills strösockret smälter.

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka tills de är riktigt mjuka, häll av vattnet och mixa eller stompa med grädde och smör, krydda enligt smak och behag.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
För Böfvelen var smart! Idag är det internationella matsvinnssdagen.
Nästa inlägg
Blommande vitkål och Herr Lykkes vitkålssallad med mormorsdressing

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt