Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Goda grannar är de som gör goda pizzor!

by Anette Rosvall 2021/09/19
written by Anette Rosvall 2021/09/19
5,7K

När jag bodde i Norrviken var jag medlem i den bästa av bokklubbar. Bäst för att vi förutom att läste böcker och snackade om litteratur så åt även alltid god mat. En kväll var vi hos Fredrika som gjorde en makalöst god pizza med getost, honung och valnötter. Faktum är att jag tror att det är den godaste pizzan jag någonsin ätit. Eller kanske den som jag gjorde med sparris, citron och spöfångad tonfisk också är den godaste… hmm. Kan man tycka att två är godast? Du får helt enkelt prova och se vad du tycker.

Här nedanför hittar du alltså recept på vita Lyx-Pizzor en med sparris, citron, parmesan och spöfångad tonfisk. En med getost, honung och valnötter. Degen kan du förbereda degen på morgonen och sedan färdigställa pizzorna när hungern sätter in framåt nattkröken.

Vita goda pizzor - Pizza bianco

Det här behöver du:

Pizzadegen är mitt eget recept för det tycker jag är bra.
10 dl vetemjöl (eller 7 dl vetemjöl + 3 dl grahamsmjöl)
1,5 tsk salt
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
12,5 gram jäst (skär paketet diagonalt 2 ggr)
4 dl ljummet vatten 37 grader
4 msk mjölk

Fyllning 1 - getost, ost och valnötter
några msk flytande honung
75-100 gram chévrè i tunna skivor
2 dl riven västerbottensost
några drag med svartpepparkvarnen
en näve grovt hackade valnötter
75-100 gram färsk ruccola

Fyllning 2 - Tonfisk och sparris
Cirka 200 gram tonfisk på burk (obs! spöfångad eller delfinsäker)
10 stycken färska gröna sparrisar
1 citron
200 gram Philadelfiaost
1,5 dl riven parmesan-ost
olivolja
svartpeppar

Gör så här:

Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Smula ner jästen i en plastbunke, på med honung, salt och den ljumna vätskan. Rör ner olja och resten av degvätskan. På med mjölet och knåda till en smidig deg. Om du arbetar för hand så behöver du knåda degen ordentligt i minst 8 minuter innan du lägger tillbaks den i bunken, täcker den med plastfilm och låter den vila i kylskåpet i cirka 6 timmar men gärna över natten.

Sätt ugnen på 275 grader, och när degen är färdigjäst delar du den på två delar, och kavlar ut den tunt på ett bakplåtspapper. Låt degplattorna gå i ugnen utan fyllning i cirka 4 minuter ta ut, och låt svalna lite innan du dressar botten. Det här gör så att botten inte blir så soggig.

Fyllning 1 - spritsa flytande honung över hela botten. Lägg sedan chévrè i tunna skivor och lägg dem över degen. Några rejäla tag med svartpepparkvarnen över osten, strö sedan rikligt med riven västerbottensost på och till sist en näve grovt hackade valnötter. Sedan skjuts in i riktigt het ugn dvs 225-250 grader tills pizzan fick fin färg. Kolla noga! Ut och på med rikligt av färsk ruccola.

Fyllning 2 - Blanda ihop den rivna osten med Philadelfiaosten, krydda med salt och peppar. Skölj och skär sparrisarna i tunna skivor. Dela citronen på hälften och skär skivor av halva. Lägg den andra halvan åt sidan. Preppa botten med ostfyllningen, lägg på sparrisstänglarna, smula över tonfisken, krydda med salt och peppar från kvarnen, drizzla lite olivolja över och sist toppa med tunna citronskivor. In i ugnen i cirka 10 minuter. Men akta så att det inte bränns!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

1 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Om man bara gör rätt är det svårt att misslyckas med denna klassiska klassiker – Skagen FTW!
next post
Socca, Farinata, Fainà, Cecina eller helt enkelt kikärspannkaka.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

1 comment

Mia Sjule 2013/03/10 - 09:58

Härligt!! Visst är hemmagjord pizza så mycket bättre? Med fina ruccola-toppingen absolut BÄST! Kram från mig

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt