Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En skiva av min kalaspaté på gott bröd och jag blir en lycklig flicka!

by Anette Rosvall 2022/02/05
written by Anette Rosvall 2022/02/05
macka, recept, kalas, paé, smörgås
1,8K

När jag kikar i registret här på min sajt så kan jag se ett tydligt mönster. Jag gillar smörgåsar! Att lägga saker på bröd är så smidigt, lätt att äta och samtidigt läckert. För mig räcker det egentligen med gott smör, lagrad ost och en skivad tomat. Men det finns ju oändlig utvecklingspotential på en macka… Här kommer receptet på min kalaspaté. Som av en händelse passar riktigt bra att servera på… ja, så klart bröd!

Anettes Kalaspaté med lingon- och pepparrotsspetsad rödlöksmarmelad

Det här behöver du:

200 gram kycklinglever
100 gram bacon eller sidfläsk
250 gram lammfärs
250 gram fläskfärs
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
lite smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Lingon- och peparrotsspetsad rödlöksmarmelad

4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
8 rödlökar, fint skivade
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl syrlig lingonsylt (gärna hemgjord)
2 cm färsk riven pepparrot

Till servering

cornichongurkor eller tunt skivade rädisor
smörstekt mörkt bröd

Gör så här:

Skär kycklinglevern och baconen i små bitar. Fräs i smör tillsammans med färsen. Köttet skall få en fin stekyta så lägg inte i för mycket, utan stek lite åt gången. Ner med finhackad vitlök och kryddor, vänd även ner vetemjöl och crème friache låt nu köttröran bli lite ljummen innan du vänner ner äggen så att vi har en smet. Smaka av med salt och peppar och häll sedan ner smeten i en 1,5 liters brödform,ordentligt smord. Ställ formen i en större form som du nu fyller med kokande vatten. Ställ in hela ekipaget i ugnen 150 grader, och låt det hela gå där i cirka 90 minuter. Nu skall patéen svalna under press. Plasta in och lägg sedan till exempel ett mjölkpaket på toppen och låt stå kallt i minst 2 timmar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner lingonsylt och pepparrot.

Servera patén med marmelad och cornichongurkor kanske på en god brödskiva.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/


0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda – älskvärt gott
next post
Vänlig vecka börjar med en snäll, god och chokladig dessert.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt