Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda – älskvärt gott

by Anette Rosvall 2022/02/04
written by Anette Rosvall 2022/02/04
2,1K

Jag gillar verkligen när folk frågar mig om recept och tips på mat. Häromdagen ringde min x-man och frågade om jag ville komma och käka middag. Sedan sa han –”Kan vi inte laga den där galet goda fläskkotletten du vet… den där med äpplen och kål?!” Självklart sa jag och rasslade över. Jag kan bara hålla med om att rätten vi gjorde är vansinnigt god. Jag gjorde den till tidningen Senioren för ett tag sedan. Det var Thomas Carlgren som fotade och det är alltså en fläskkotlett som serveras med örtsmör, ugnsbakad spetskål och äppelmortada. Tre goda viner som jag tycker sitter fint till hittar du här nedanför.

#51242Château Fuissé Saint-Véran #93412
Kenwood Six Ridges Russian River Valley Chardonnay #5715
Robert Weil Rheingau Riesling Trocken #51242



Jag önskar dig en Smaklig måltid!

Fläskkotlett med sky, örtsmör, moutarda samt grillad ugnsbakad spetskål

Portioner: 2

Det här behöver du:

2 stycken fina fläskkotletter

Grillad ugnsbakad spetskål
1 huvud spetskål i klyftor
en klick smör
en skvätt vitvinsvinäger
salt och peppar

Örtsmör
50 gram rumstempererat smör
50 gram färska blandade örter, finhackade
skalet och saften från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar

Moutarda
(Blir cirka 4 dl. Passar bra
till ostbrickan också)
3 svenska äpplen, hårda och syrliga
1,5 dl socker
1 dl vitt torrt vin
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl gula russin
0,5 dl sherryvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök fint hackad
1,5 msk senapspulver
1 lagerblad

Gör så här:

Fräs kålklyftorna i smöret i några minuter. Sänk värmen och låt kålen bli mjuk och lite krispig på ytan, cirka 10 minuter per sida.Baka i ugnen på 125 grader i minst 20 minuter.

Örtsmöret gör du så här. Vispa det rumstempererade smöret tills det blir ljus och fluffigt. Vänd ner övriga ingredienser, rulla till en rulle och lägg kallt tills det är dags att servera.

Moutardan gör du på detta vis. Skala äpplena och skär dem sedan i jämna små tärningar cirka en halv cm. Koka upp socker och vin tills sockret smält.Blanda i det rivna skalet från citronen, äppeltärningarna, finhackad lök, russin och senapsfrön. Låt koka i några minuter. Äppelbitarna ska vara mjuka men hålla ihop.
Smaka av med citronsaft, sherryvinäger och senapsfrön. Lägg ner lagerbladet, häll upp i en burk med lock och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylen.

Stek varsin fläskkotlett.Till skyn: Häll på en 1 dl vatten och 0,5 dl vitt vin i stekpannan och vispa ur. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt och peppar.
Blanka av såsen genom att vispa ner en liten klick med smör.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Kaninernas kladdiga kaka med morot och frosting från himmelen.
next post
En skiva av min kalaspaté på gott bröd och jag blir en lycklig flicka!

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt