Jag gillar verkligen när folk frågar mig om recept och tips på mat. Häromdagen ringde min x-man och frågade om jag ville komma och käka middag. Sedan sa han –”Kan vi inte laga den där galet goda fläskkotletten du vet… den där med äpplen och kål?!” Självklart sa jag och rasslade över. Jag kan bara hålla med om att rätten vi gjorde är vansinnigt god. Jag gjorde den till tidningen Senioren för ett tag sedan. Det var Thomas Carlgren som fotade och det är alltså en fläskkotlett som serveras med örtsmör, ugnsbakad spetskål och äppelmortada. Tre goda viner som jag tycker sitter fint till hittar du här nedanför.
#51242Château Fuissé Saint-Véran #93412Kenwood Six Ridges Russian River Valley Chardonnay #5715Robert Weil Rheingau Riesling Trocken #51242
Jag önskar dig en Smaklig måltid!
Fläskkotlett med sky, örtsmör, moutarda samt grillad ugnsbakad spetskål
Portioner:2
Det här behöver du:
2 stycken fina fläskkotletter
Grillad ugnsbakad spetskål
1 huvud spetskål i klyftor
en klick smör
en skvätt vitvinsvinäger
salt och peppar
Örtsmör
50 gram rumstempererat smör
50 gram färska blandade örter, finhackade
skalet och saften från 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och peppar
Moutarda
(Blir cirka 4 dl. Passar bra
till ostbrickan också)
3 svenska äpplen, hårda och syrliga
1,5 dl socker
1 dl vitt torrt vin
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl gula russin
0,5 dl sherryvinäger
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök fint hackad
1,5 msk senapspulver
1 lagerblad
Gör så här:
Fräs kålklyftorna i smöret i några minuter. Sänk värmen och låt kålen bli mjuk och lite krispig på ytan, cirka 10 minuter per sida.Baka i ugnen på 125 grader i minst 20 minuter.
Örtsmöret gör du så här. Vispa det rumstempererade smöret tills det blir ljus och fluffigt. Vänd ner övriga ingredienser, rulla till en rulle och lägg kallt tills det är dags att servera.
Moutardan gör du på detta vis. Skala äpplena och skär dem sedan i jämna små tärningar cirka en halv cm. Koka upp socker och vin tills sockret smält.Blanda i det rivna skalet från citronen, äppeltärningarna, finhackad lök, russin och senapsfrön. Låt koka i några minuter. Äppelbitarna ska vara mjuka men hålla ihop.
Smaka av med citronsaft, sherryvinäger och senapsfrön. Lägg ner lagerbladet, häll upp i en burk med lock och låt svalna. Håller cirka en vecka i kylen.
Stek varsin fläskkotlett.Till skyn: Häll på en 1 dl vatten och 0,5 dl vitt vin i stekpannan och vispa ur. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt och peppar.
Blanka av såsen genom att vispa ner en liten klick med smör.