Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ljusare tider, soppa och julstjärnor.

by Anette Rosvall 2022/02/10
written by Anette Rosvall 2022/02/10
Anette Rosvall, middag, soppa, Hallen, recept
1,6K

Vi går mot ljusare tiden så frågan är ska jag ta ner mina 12 julstjärnor redan till helgen? Eller ska dom få hänga ett tag till?… det är ju så fint och glittrigt! Funderar även på middagsplanerna är sugen på soppa och pannkaka idag igen. Jag tycker om konceptet soppa, man rotar i kylen, krafsar fram några skrynkliga potatisar, en röbeta och en bit rotselleri, kokar, mixar och får en len, god och mättande måltid. Dessutom kom vi ju överens om häromdagen att man absolut får och nästan måste äta smörgås eller dessert efter soppan och då känner man sig som en kung. Här kommer ett recept på krämig rödbetssoppa med ingefära, apelsin och yoghurtdressing, soppan serveras med Fridas fantastiska filmjölksbröd och en härlig färskost. Vassego!!

Krämig rödbetssoppa med ingefära, apelsin och yoghurtdressing

Det här behöver du:

Krämig rödbetssoppa
500 gram rödbetor, grovt rivna
1 bit ingefära (cirka 7 cm) skalad och riven
2 stora gula lökar
skal och saft utav en apelsin
400 gram fet kokosmjölk
2 dl kycklingbuljong
salt
svartpeppar
en skvätt äppelcidervinäger

Dressing
4 msk yoghurt
4 msk äppelcidervinäger
4 msk olja
salt och peppar

Grovt filmjölksbröd med färskost
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap
8 ¼ dl vetemjöl
2 dl råsikt
2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl lingonsylt
1,5 dl nötter och frön (valfria)
0,5 dl torkad frukt, valfri
5 tsk bikarbonat
4 tsk salt

Färskost
1 liter filmjölk
3 dl creme fraiche
2 finhackad vitlöksklyftor
en näve finhackade örter

 

Gör så här:

Soppan gör du så här: Lägg ner alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills rödbetorna är mjuka och följsamma. Servera med dressing, bröd och färskost. Dressingen blandar du ihop och smakar av så den är precis så god som du vill ha den.

Brödet gör du så här: Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

Och färskosten på detta vis. Värm filmjölk och crème fraîche cirka 50 grader. Häll vasslen i en sil med en linnehanduk, och låt den rinna av över natten. Dagen därpå blandar du ostmassan med vitlök, salt, peppar och hälften av de finhackade örterna. Servera till brödet.

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

bakabrödmiddagreceptsoppavardag
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vänlig vecka börjar med en snäll, god och chokladig dessert.
next post
En härlig alla hjärtans dags meny som självklart går i kärlekens rosaröda färg.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt