Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Den vita eller den gröna det är frågan, och vilken sås är bäst till sparris egentligen?

by Anette Rosvall 2022/05/30
written by Anette Rosvall 2022/05/30
1,7K

Att det är sparristider kan inte ha undgått någon. De står som spön i backen och syns i livsmedelsbutiker, på tallrikar och fat, på bilder i sociala medier och bjuds ut på alla restauranger med lite värdighet. Men frågan är vad är godast den vita eller den gröna och än mer intressant vilken sås ska man ha till?

För det mesta brukar min röst gå till vit sparris och hollandaisesås, eller grön, grillad sparris med anjovis- och citronsmör. Men härom veckan hade jag och mina vänner en fransk soaré – självklart väldigt liten och självklart väldigt säker. Vi åt bara franska saker och det var nog första gången jag åt Sauce Mousseline till min vita sparris. Det var en ljuvlig upplevelse och nu kanske det är min favoritkombo. Vilken är din?

Sauce Mousseline

Det här behöver du:

300 g smör - smält
2 st äggulor - rumstempererade
2,5 msk citron
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
1 dl lättvispad grädde
2 msk gräslök

(2 msk Forellrom, 2 msk Löjrom)

Gör så här:

Börja med att koka sparrisen precis som du vill ha den. Tänk på att den vita sparrisen behöver skalas. När den är klar lägger du upp den på ett fat och låter den vänta på såsen.

Koka upp vatten i en kastrull och vispa upp äggulorna i en skål som täcker utan att nudda det kokande vattnet. Vispa tills det blir tjockt och fluffigt. Tillsätt citron och vatten och fortsätt vispa över vattenbadet När äggsmeten har blivit en tjock kräm, ta av bunken från värmen.

Vispa ner smöret i omgångar i den fluffiga äggsmeten. Smaka av med citron, salt och peppar. Precis innan servering vänder du ner den vispade grädden som också bör vara rumstempererad och inte kyld för då kan allt skära sig. Allra sist ner med fint hackad persilja och om man vill vara extra lyxig så dunkar man på med löj- och forellrom också.

Häll generöst med sås över den vita sparrisen och njut!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Aperol spritz är en av världens mest populära drinkar.
next post
Varannan vatten, eller strunta i alkoholen helt.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt