Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Den vita eller den gröna det är frågan, och vilken sås är bäst till sparris egentligen?

by Anette Rosvall 2022/05/30
written by Anette Rosvall 2022/05/30
Skriv ut receptet
3,9K

Att det är sparristider kan inte ha undgått någon. De står som spön i backen och syns i livsmedelsbutiker, på tallrikar och fat, på bilder i sociala medier och bjuds ut på alla restauranger med lite värdighet. Men frågan är vad är godast den vita eller den gröna och än mer intressant vilken sås ska man ha till?

För det mesta brukar min röst gå till vit sparris och hollandaisesås, eller grön, grillad sparris med anjovis- och citronsmör. Men härom veckan hade jag och mina vänner en fransk soaré – självklart väldigt liten och självklart väldigt säker. Vi åt bara franska saker och det var nog första gången jag åt Sauce Mousseline till min vita sparris. Det var en ljuvlig upplevelse och nu kanske det är min favoritkombo. Vilken är din?

Sauce Mousseline

Det här behöver du:

300 g smör - smält
2 st äggulor - rumstempererade
2,5 msk citron
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
1 dl lättvispad grädde
2 msk gräslök

(2 msk Forellrom, 2 msk Löjrom)

Gör så här:

Börja med att koka sparrisen precis som du vill ha den. Tänk på att den vita sparrisen behöver skalas. När den är klar lägger du upp den på ett fat och låter den vänta på såsen.

Koka upp vatten i en kastrull och vispa upp äggulorna i en skål som täcker utan att nudda det kokande vattnet. Vispa tills det blir tjockt och fluffigt. Tillsätt citron och vatten och fortsätt vispa över vattenbadet När äggsmeten har blivit en tjock kräm, ta av bunken från värmen.

Vispa ner smöret i omgångar i den fluffiga äggsmeten. Smaka av med citron, salt och peppar. Precis innan servering vänder du ner den vispade grädden som också bör vara rumstempererad och inte kyld för då kan allt skära sig. Allra sist ner med fint hackad persilja och om man vill vara extra lyxig så dunkar man på med löj- och forellrom också.

Häll generöst med sås över den vita sparrisen och njut!

0 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Aperol spritz är en av världens mest populära drinkar.
Nästa inlägg
Varannan vatten, eller strunta i alkoholen helt.

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!