Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Inkokt lax en barndomsfavorit som jag vill ha på min födelsedag.

by Anette Rosvall 2022/06/07
written by Anette Rosvall 2022/06/07
2,8K

När jag var liten så var inkokt lax med nypotatis och dill-hollandaise en av mina favoriträtter. För ett tag sedan gjorde jag en lite moderniserad variant på rätten till tidningen Senioren. Här serveras laxen med fräscha primörer och en örtig pestomajonäs. Prova vettja det är supergott!

Till denna örtiga rosa rätt tycker jag att det sitter som en smäck med rosévin. Dessutom känns det ju på sin plats att starta rosé-säsongen nu när solen äntligen skiner. Här kommer några godingar som passar fint till maten. Ktimatselepos Gris de Nuit finns endast i beställningssortimentet och den som väntar på något gott väntar nästan alltid för länge. Medan du väntar kan du ju öppna en härlig Louis Roederer Rosé champagne eller en pava Muga från Spanien.

Louis Roederer #77226
Ktimatselepos #71238
Muga Rosado #92242

Inkokt lax, pestomajonäs, primörer, nya blad och picklade smålökar

Portioner: 2

Det här behöver du:

400 gram laxfilé, hel

Inkokningslag
4 dl vatten
0,5 msk salt
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
4 msk ättiskssprit 12%
2 msk vitvinsvinäger

Primörer och blad
4 små fina morötter, gärna med blasten kvar
6 st fina rädisor
4 stycken fina små färskpotatisar, skalade
4 st gröna sparrisar
2 vita sparrisar
0,5 gurka med skal och frön bortaget

Pestomajonäs
2 dl majonäs
0,25 dl färdig pesto
salt och peppar
och eventuell lite citronsaft

Gör så här:

Skala, skölj och dela på primörerna koka dem i kokande vatten med massor av salt. I några minuter så att de fortfarande har tuggmotståndet kvar. Dela gurkan i stavar och lägg i iskallt vatten ett tag.

Blanda ihop alla ingredienser till majonäsen, smaka av med salt & peppar och eventuellt lite extra citronsalt.

Koka upp vatten med vinäger, ättika och kryddor. Lägg laxfilén med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form med höga kanter. Häll sedan på lagen, täck formen med plastfilm och låt fisken stå i minst 20 minuter och låter fisken svalna i lagen. Servera sedan fisken ljummen eller kall med pestomajonäs, picklade smålökar, fina gröna blad primörer med tuggmotstånd samt den iskalla gurkan.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
2 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Comfort food på Tennstopet med Comfort Friend Malin!
next post
En smörgåstårta till!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

2 comments

Karin Ställvik Fruscio 2022/06/07 - 09:53

Hej! Låter jättegott! Men, här där jag bor i södra Italien, finns inte ättika. Har du något förslag på alternativ?
Med vänlig hälsning
Karin

Anette Rosvall 2022/06/08 - 08:01

Hej Karin! du kan använda en vitvinsvinäger. Det är syran du vill åt…. MEN!!! var noga med att välja en som är så neutral som du kan hitta, plus smaka av för vinäger har ju både en sötma och en smak. Kanske fylla på med lite citronsaft för att få extra syra och dra ner lite på sockret för att lagen inte ska bli för söt.

Lycka till, och säg gärna hur det gick!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt