Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Inkokt lax en barndomsfavorit som jag vill ha på min födelsedag.

by Anette Rosvall 2022/06/07
written by Anette Rosvall 2022/06/07
Skriv ut receptet
5,K

När jag var liten så var inkokt lax med nypotatis och dill-hollandaise en av mina favoriträtter. För ett tag sedan gjorde jag en lite moderniserad variant på rätten till tidningen Senioren. Här serveras laxen med fräscha primörer och en örtig pestomajonäs. Prova vettja det är supergott!

Till denna örtiga rosa rätt tycker jag att det sitter som en smäck med rosévin. Dessutom känns det ju på sin plats att starta rosé-säsongen nu när solen äntligen skiner. Här kommer några godingar som passar fint till maten. Ktimatselepos Gris de Nuit finns endast i beställningssortimentet och den som väntar på något gott väntar nästan alltid för länge. Medan du väntar kan du ju öppna en härlig Louis Roederer Rosé champagne eller en pava Muga från Spanien.

Louis Roederer #77226
Ktimatselepos #71238
Muga Rosado #92242

Inkokt lax, pestomajonäs, primörer, nya blad och picklade smålökar

Portioner: 2

Det här behöver du:

400 gram laxfilé, hel

Inkokningslag
4 dl vatten
0,5 msk salt
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
4 msk ättiskssprit 12%
2 msk vitvinsvinäger

Primörer och blad
4 små fina morötter, gärna med blasten kvar
6 st fina rädisor
4 stycken fina små färskpotatisar, skalade
4 st gröna sparrisar
2 vita sparrisar
0,5 gurka med skal och frön bortaget

Pestomajonäs
2 dl majonäs
0,25 dl färdig pesto
salt och peppar
och eventuell lite citronsaft

Gör så här:

Skala, skölj och dela på primörerna koka dem i kokande vatten med massor av salt. I några minuter så att de fortfarande har tuggmotståndet kvar. Dela gurkan i stavar och lägg i iskallt vatten ett tag.

Blanda ihop alla ingredienser till majonäsen, smaka av med salt & peppar och eventuellt lite extra citronsalt.

Koka upp vatten med vinäger, ättika och kryddor. Lägg laxfilén med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form med höga kanter. Häll sedan på lagen, täck formen med plastfilm och låt fisken stå i minst 20 minuter och låter fisken svalna i lagen. Servera sedan fisken ljummen eller kall med pestomajonäs, picklade smålökar, fina gröna blad primörer med tuggmotstånd samt den iskalla gurkan.

2 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Comfort food på Tennstopet med Comfort Friend Malin!
Nästa inlägg
En smörgåstårta till!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

2 comments

Karin Ställvik Fruscio 2022/06/07 - 09:53

Hej! Låter jättegott! Men, här där jag bor i södra Italien, finns inte ättika. Har du något förslag på alternativ?
Med vänlig hälsning
Karin

Anette Rosvall 2022/06/08 - 08:01

Hej Karin! du kan använda en vitvinsvinäger. Det är syran du vill åt…. MEN!!! var noga med att välja en som är så neutral som du kan hitta, plus smaka av för vinäger har ju både en sötma och en smak. Kanske fylla på med lite citronsaft för att få extra syra och dra ner lite på sockret för att lagen inte ska bli för söt.

Lycka till, och säg gärna hur det gick!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!