Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hållbart och gott, låt dina skalkar av parmesan likt Fågel Fenix flyga smakrikt igen.

by Anette Rosvall 2022/09/06
written by Anette Rosvall 2022/09/06
1,2K

Jo förstår du små torkade bitar av parmesan – minsta lilla skalk kan få nytt liv igen. Det är ju hållbart och gott att få de tråkiga ostbitarna att likt Fågel Fenix flyga smakrikt igen. De yttersta kanter behöver du inte heller slänga för det är supergott att låta en parmesankant koka med i köttfärssåsen, tomatsåsen eller risotton.

Och du vet väl att du kan göra dina egna soltorkade tomater. Ja, de blir ju inte soltorkade utan ugnstorkade då, men det är minst lika gott. Både kräm och tomater kan användas till en hel massa grejor. Till ostbrickan, pålägg till kex och bröd, att gratinera med eller att fylla t ex kycklingfiléer med eller blanda ner i färsen till dina köttbullar. Eller förresten låt bara din fantasi flöda…

Parmesankräm och Semitorkade tomater

Det här behöver du:

Parmesankräm cirka 4 dl
150 gram fint riven parmesanost
0,5 dl god olivolja
0,5 dl torrt vitt vin
valfri smaksättning t ex rosmarin, timjan, basilika, vitlök, chiliflakes, torkade finhackade dadlar, citronzest eller soltorkade tomater.

Semitorkade tomater
200 gram tomater
2 krossade vitlöksklyftor
valfria örtkryddor
en glasburk
olja som täcker

Gör så här:

Parmesankrämen gör du så här: Mixa alla ingredienser utom smaksättningen till en slät kräm. Smaksätt med valfri kryddning och häll i en fin burk.

Så här gör du tomaterna. Lägg dem på en ugnsplåt och ställ in dem på 100 grader i cirka 4 timmar. Ju större tomater ju längre tid. När de är skrumpna och doftar himmelskt är de färdiga att stoppa i antingen olja eller i parmesankrämen här ovanför.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Husmorsan håller brandtal om hållbarhet!
next post
Lyxig paj på potatisrester och ostskalkar!

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt