Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Husmorsan håller brandtal om hållbarhet!

by Anette Rosvall 2022/09/05
written by Anette Rosvall 2022/09/05
Anette Rosvall, Matfilosofi, husmorsa, tänk, avtryck
1,7K

Mycket snack om hur vi ska äta för att göra så lite påverkan som möjligt på klimatet. Min vision är att tänka som en husmor förr i tiden. Där köttet oftast kom från den egna gården och blev lyx till råvarorna i säsong. Där man inte slängde en endaste liten smula, för allt gick att återanvända. Där man lagade det mesta från grunden, där man tog vara på allt i säsong, syltade, saftade och lade in till mörkare och torftigare årstider.

För mig blir därför produkter som quinoa, avocado och andra exotiska frukter en väldigt sällsynt lyx. Det finns oftast lika mycket nyttiga näringsämnen i sådant som växer närmare oss. För mig som inte har en egen gård blir det självklart att köpa kött från en hårt arbetande eko-bonde i närheten. Om jag får tag på det så väljer jag mer än gärna viltkött. För mig blir det också självklart att försöka göra om rester till smakfulla nya rätter. För mig blir det självklart att försöka ta vara på det jag köper. Tänk på hur många som lagt ner arbete, tid och därmed pengar på till att få en en liter eko-mjölk till butiken. Kossan, kalven, bonden, mejeriet, fraktbolaget, distributören, butikens anställda och till sist du. Alla har ansträngt sig, gjort ett avtryck och därmed kostat både pengar och miljö. När man slänger livsmedel så saknar man respekt för hela livsmedelskedjan.

Mina råd är ät i säsong, köp inte mer än du behöver, se kött och exotiska importvaror som lyx, försök att laga så mycket som möjligt från grunden och tänk säsong. Och du! Var en nyfiken och kunskapstörstande konsument. Lita inte på första bästa text utan kolla var den kommer ifrån, vem är avsändaren och vad kan de har för agenda!

Den här veckan bjuder jag på hållbara recept i säsong. Häpp tillsammans kan vi göra skillnad!

3 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Har du hört talas om det smarta konceptet städvin?
next post
Hållbart och gott, låt dina skalkar av parmesan likt Fågel Fenix flyga smakrikt igen.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

3 comments

Helena Algesten 2019/08/09 - 19:08

Tycker att det låter klokt!
Om kött så ekologiskt och närproducerat och i mindre mängd samt lägga till mycket grönt efter säsong.

Michael 2019/08/10 - 12:07

Mycket sunda tankar. Med Kattegatt utanför blir vår lyx oftast makrill och annat från havet. Fast igår lyxade vi med kåldolmar.

Anette Rosvall 2020/10/19 - 12:09

Makrill är en av mina favoritfiskar!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt