Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga tomater

by Anette Rosvall 2023/09/11
written by Anette Rosvall 2023/09/11
Skriv ut receptet
1,K

Att laga mat i ugnen i långpanna eller form är ett smart sätt att tjäna tid vare sid det gäller fest eller vardag. Den här lilla godingen kan du göra mindre eller större i en handvändning. Den fungerar samtidigt som egen vegetarisk rätt eller som tillbehör till både ött och fisk. Prova filopajen med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga tomater vad kan gå fel?

Filopaj med spenat, tomat, fetasot och vitlöksyoghurt

Portioner: 4

Det här behöver du:

2 gula lökar, fint hackade
6 vitlöksklyftor, fint hackade
400 gram bladspenat
250 gram filodeg
1 burk konserverade körsbärstomater (snåla inte här, utan köp en riktigt bra!)
2 msk balsamvinäger
1 nypa oregano
2 pkt fetaost
1 ägg
salt och svartpeppar från kvarnen
en skvätt olivolja

Vitlöksyoghurt
4 dl grekiskt, fet yoghurt
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 tsk vitvinsvinäger
1 skvätt olivolja
salt och svartpeppar från kvarnen

Tomat- och linssallad
1 liten rödlök, finhackad
4 stycken tomater, i små bitar
en näve bladpersilja
1 burk (cirka 300 gram) konserverade röda linser, sköljda
1 citron, saft och zest
några nypor chiliflakes
4 msk olivolja

Dekorera gärna med färska körsbärstomater!

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Fräs den gula oh vita löken i oljan. Skölj och strimla spenaten och släng även ner den i pannan krydda med salt och peppar. När spenaten krympt och allt smakar härligt ställer du pannan åt sidan ett tag. Fram med en ugnsform och smörj den med olja.

Häll körsbärstomaterna i en liten kastrull och värm upp dem tillsammans med salt, peppar, oregano och lite balsamvinäger.

Lägg i ett ark filodeg i botten på formen, pensla med olja och lägg ytterligare ett innan du lägger i ett lager spenatröra, på med ytterligare två lager filodeg, pensla med olja i mellan innan du lägger till ett lager tomatröra. Ovanpå tomaterna smular du ett halvt paket fetaost. Fortsätt så till alla fyllningar är slut. Obs! spar en halv feta till slutet. För på toppen ska det ligga ett lager med filodeg som du penslar med ett uppvispat ägg och sedan strör det sista av osten över. Garnera gärna med ett gäng färska körsbärstomater och sedan ska hela härligheten in i ugnen i cirka 20 minuter.

Under tiden fixar du salladen och yoghurtsåsen. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt tills maten är klar att servera. Salladen gör du lika dant med det vill säga blanda ihop alltsammans. Glöm ej att smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen.

Smaklig spis!

0 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Goda vita vintips till höstens rätter och en bakad blomkål som inte går av för hackor.
Nästa inlägg
3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås, stek, svensk husman eller asiatiska rätter.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!