Ett av mina favorit-tillbehör till husmanskost är gurka. Både inlagd och pressgurka har en speciell plats i mitt hjärta. Jag älskar krispigheten och den utmärka balansen av sött och salt. I år har vi lagt in gurkor, både hela och skivade och nu får jag till min stora glädje (börjar nästan gråta av tacksamhet) inlagd gurka på mina frukostmackor. Här nedanför får ni två varianter en inlagd med dill och senapsfrön (länk på bilden) och en snabbare pressgurka.
Du får även ett recept på asiatisk picklad gurka som sitter som en smäck till alla goda rätter med lite chilisting. Jag lyfter fingret och nästan kräver GÖR DET NU!
Gurka med senapsfrön och dill gott tillbehör till höstens goda grytor och stekar.
Asiatisk gurksallad och snabb pressgurka
Det här behöver du:
Asiatisk gurksallad
1 dl socker
5 msk risvinsvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 dl vatten
1 skalad och urkärnad gurka skuren i halvmånar
1 urkärnad och hackad röd chili
1 1/2 tsk fisksås (minst!)
1 dl grovt hackade jordnötter
Press gurka
2 msk ättikssprit
2 msk strösocker
2 msk vatten
salt och peppar
1 gurka i tunna skivor
ett knippe dill eller persilja
Gör så här:
Den asiatiska gurksalladen gör du så här: Koka upp socker, vinäger och vatten och låt småsjuda i ett par minuter. Bra, bort från plattan och ner med lagen i en skål där den kan få svalna. När det är gjort häller du i gurkan, chilin, fisksåsen och jordnötterna. Gucka ihop det hela och ja, det blir galet gott.
Pressgurkan gör du så här, rör ihop pickellagen och lägg sedan ned den tunt skivade gurkan samt den fint hackade dillen där i. Låt stå kallt medan du gör resten.