Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

by Anette Rosvall 2023/09/14
written by Anette Rosvall 2023/09/14
Skriv ut receptet
1,K

Kardemumma, chili och ingefära får göra laxen sällskap i en ljuvlig sås med tomat och kokos. Såsen är underbar att gegga ihop i fluffigt basmatiris. Jag serverar en fräsch och krispig sallad till och häller gärna vitt vin av druvan Grüner Veltliener i glaset. En druva som skulle kunna kallas Österrike favoritdruva. Den ger vita torra viner med toner av päron, vitpeppar och örter. Jag tycker att det är den både spritsiga och silkiga munkänslan och den fruktiga smaken som gör att den passar bra till lite kryddiga fiskrätter som den indiska kardemummalaxen. Du hittar några bra alternativ här nedanför, prova vettja. Jag tillönskar dig sedan smaklig spis!

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Groiss Grüner Veltliner Braitenpuechtorff BS #70092
Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner BS
Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Indisk kardemummalax

Portioner: 6

Det här behöver du:

Marinad
0,5 citron, saft och skal
5 cm färsk ingefära, fint hackad
500 gram lax, i kuber cirka 2x2 cm

Sås
0,5 citron, saft och skal
5 cm färsk ingefära, fint hackad
1 gul lök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, fint hackade
10 gröna kardemummakapslar, mortlade
4 msk olja
2 tsk svarta senapsfrön
1 grön chili, fint hackad
1 tsk gurkmeja
3 dl passerade tomater
3 dl kokosmjölk
200 gram spenatblad (jag använde frysta, hackade)
salt och svartpeppar från kvarnen

Servera med
Nykokt basmatiris
Fräsch och krispig sallad

Gör så här:

Börja med att hälla citronsaft och skal i en bunke, riv även ner ingefäran och lägg sedan laxen i fina kuber i marinaden i minst en timme.

Under tiden du väntar kan du mortla kardemummakärnor i din mortel och rensa bort skalen. När laxen är redo kan du börja med att hälla en skvätt olja i en panna. Fräsa lök, vitlök och lax tills de fått lite färg och sedan ner citron, ingefära och resten av kryddorna i pannan.
När det doftar magiskt sänker du värmen en smula och häller du på tomat, spenat och kokosmjölk. Rör runt och låter alltsammans koka i cirka 15 minuter, det tar ungefär lika lång tid att koka ris. Medan du väntar på att laxgrytan och riset ska koka klart så kan du duka fint och skära en god sallad.

Smaklig spis!

0 comments 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås, stek, svensk husman eller asiatiska rätter.
Nästa inlägg
Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!