Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

by Anette Rosvall 2023/09/14
written by Anette Rosvall 2023/09/14
Skriv ut receptet
170

Kardemumma, chili och ingefära får göra laxen sällskap i en ljuvlig sås med tomat och kokos. Såsen är underbar att gegga ihop i fluffigt basmatiris. Jag serverar en fräsch och krispig sallad till och häller gärna vitt vin av druvan Grüner Veltliener i glaset. En druva som skulle kunna kallas Österrike favoritdruva. Den ger vita torra viner med toner av päron, vitpeppar och örter. Jag tycker att det är den både spritsiga och silkiga munkänslan och den fruktiga smaken som gör att den passar bra till lite kryddiga fiskrätter som den indiska kardemummalaxen. Du hittar några bra alternativ här nedanför, prova vettja. Jag tillönskar dig sedan smaklig spis!

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Groiss Grüner Veltliner Braitenpuechtorff BS #70092
Rabl Ried Käferberg Grüner Veltliner BS
Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner

Indisk kardemummalax

Portioner: 6

Det här behöver du:

Marinad
0,5 citron, saft och skal
5 cm färsk ingefära, fint hackad
500 gram lax, i kuber cirka 2x2 cm

Sås
0,5 citron, saft och skal
5 cm färsk ingefära, fint hackad
1 gul lök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, fint hackade
10 gröna kardemummakapslar, mortlade
4 msk olja
2 tsk svarta senapsfrön
1 grön chili, fint hackad
1 tsk gurkmeja
3 dl passerade tomater
3 dl kokosmjölk
200 gram spenatblad (jag använde frysta, hackade)
salt och svartpeppar från kvarnen

Servera med
Nykokt basmatiris
Fräsch och krispig sallad

Gör så här:

Börja med att hälla citronsaft och skal i en bunke, riv även ner ingefäran och lägg sedan laxen i fina kuber i marinaden i minst en timme.

Under tiden du väntar kan du mortla kardemummakärnor i din mortel och rensa bort skalen. När laxen är redo kan du börja med att hälla en skvätt olja i en panna. Fräsa lök, vitlök och lax tills de fått lite färg och sedan ner citron, ingefära och resten av kryddorna i pannan.
När det doftar magiskt sänker du värmen en smula och häller du på tomat, spenat och kokosmjölk. Rör runt och låter alltsammans koka i cirka 15 minuter, det tar ungefär lika lång tid att koka ris. Medan du väntar på att laxgrytan och riset ska koka klart så kan du duka fint och skära en god sallad.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås, stek, svensk husman eller asiatiska rätter.
Nästa inlägg
Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt