Vad sägs om en knaprig anka med sås på balsamvinäger, rödbetor och en hint av rålakrits. Sedan serveras du den med rödbetor ruccola och blodapelsiner. Jag säger i alla fall JA TACK! och tänker nyårsafton! Vad tänker du och vad tycker du man ska dricka till? Jag skulle nog välja något av dessa viner!
Sås
1 dl balsamvinäger
0,5 dl rödvin
vatten och köttsaften från ankan
1 dl buljong
en knvisudd lakritspulver
1 rödbeta, kokad och hackad
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
en nypa salt
svartpeppar från kvarnen
2 matskedar smör
eventuellt en nypa socker
eventuellt 1-2 msk majsenamjöl
Gör så här:
Gör så här: Börja med en kall stekpanna utan stekfett. Ankbröstet ska liksom stekas i sitt eget fett. Lägg brösten i pannan med skinnsidan nedåt och höj värmen gradvis. När ytan är tunn och krispig vänder du brösten och låter även köttsidan få en minuter i den varma pannan för att stänga porerna. Lägg upp ankan på ett ungsfast fat för nu ska ankan gå klart i ugnen i cirka 10 minuter på 100 grader eller tills kärntemperaturen är 53 grader. OBS! Stekpannan vispar du ut med vin och vatten för att ta vara på alla goda smaker till såsen. Ta ut köttet och låt nu ankan vila ett par minuter och skär sedan brösten på snedden och servera med sås, apelsin- ruccola och rödbetssallad.
Såsen gör du så här: Häll lite olja i en kastrull, fräs lök, vitlök och rödbetshacket där i. Fyll upp med resten av ingredienserna. Koka ner tills den blir simmig. Mixa och smaka av blanka av med smöret precis innan servering. Smaka av igen, kanske behövs mer syra, sälta eller peppar?
Till serveringen gör du en sallad på på kokta rödbetor och apelsinklyftor som du vänder runt i en lakritsvinegrätt servera även med ruccolablad.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!