Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Rödbetor, rödlök och getost under frasig smördeg.

by Anette Rosvall 2024/02/01
written by Anette Rosvall 2024/02/01
Skriv ut receptet
1,K

Rödbetor, rödlök och getost under frasig smördeg, kryddad med timjan och honung. Jag lagade denna goda förrätt häromdagen när jag träffade mina Vininnor (alltså vänner med samma intresse som jag har mao vin och mat) Det blev gott, det blev ljuvligt och passade vinet jag hade med mig som en rackarns smäck. Vill du prova att göra denna smarriga ”paj” så hittar du receptet här under. Jag hade raffsat fram ett vin från min vinkällare. En vansinnigt god Pinot från 2012, från producenten Ponzi i Williamette Valley USA. Det matchade jordigheten och fruktsötman i de bakade betorna och örtigheten från timjan. Syran i vinet balanserade den frasiga smördegen och ja det var himmelskt. Just det vinet finns tyvärr inte att få tag på längre men någon av dessa pavor passar alldeles utmärkt till också. Prova vettja!

Logan Weemala Pinot Noir #2522
Mezzacorona Pinot Nero #5411
Ponzi Tavola Pinot Noir #55777
Gosset Grand Rosé brut #7405

Tarte Tatin med rödbetor, rödlök och getost

Det här behöver du:

1 pkt smördeg, färsk
2-3 rödbetor, skalade och skivade i tunna skivor
1 rödlök, skalad och skivad i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, fint riven

200 gram getost (chèvre)

färsk timjan
en skvätt honung
en skvätt balsamvinäger
en skvätt olivolja
salt och svartpeppar från kvarnen
1 ägg, uppvispat

Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Tag fram en mattallrik och rita en rundel mitt på. Ringla honung, balsamvinäger, den rivna vitlöken och några kvistar timjan i ringen. Lägg dina de skivade rödbetorna och rödlöksringarna i ett snyggt mönster innanför ringen. Om din smördeg är fyrkantig så gör du en rundel av samma tallrik och lägger den överst. Tag en gaffel och tryck till degen mot bakplåtspappret och pensla sedan översidan med ägg. Du kan även nagga degen lite så ångan kan pysa ut uppåt.

Nu gräddar du alltsammans på 200 grader i cirka 25 minuter. Eller enligt instruktionerna på förpackningen. Kika lite på din smördeg den ska vara gyllene och alldeles härligt puffig när du tar ut den från ugnen. Vänd upp din paj på ett serveringsfat - akta tassarna det är varmt nu - Strössla sedan över getost, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar och dekorera med färsk timjan.

Njut!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Att laga mat i papper eller En papillote som det så tjusigt heter på franska.
Nästa inlägg
Mat i papper del 2 – Saumon en papillote eller papperslax

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!