Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Halstrad lax med soyaglace

by Anette Rosvall 2025/10/27
written by Anette Rosvall 2025/10/27
Skriv ut receptet
175

Det finns middagar som liksom bara sitter. Doften, färgerna, smakerna – allt. Sist jag skulle bjuda på den här rätten så var det precis så med allt utom utseendet. Laxen fastnade i halstret på grillen och gick sönder. Så det blev mer ett mos än en vacker uppläggning. Så här kommer några riktigt smarta tips till dig för att slippa göra samma misstag som jag gjorde. Se för det första till att grillen är riktigt varm innan du lägger på fisken och sedan är det både smart och gott att lägga några skivor citron under fisken. Men annars är det inget som hindrar dig från att göra den smarriga Halstrade laxen med soyaglace. Du serverar den gärna med egen pesto på trädgårdens grönska, och ett parmesanvispat smör med kapris som får smaklökarna att hoppa jämfota.

Jag gjorde peston på basilika, persilja, gräslök och så tror jag att jag klämde ner lite mynta. Men du tar några nävar av det gröna du har så klart. Mixar med god olivolja, vitlök, citron och riven parmesan. Servera laxen med en klick av smöret och låt resten sköta sig själv.

Halstrad lax med soyaglace, pesto och parmesanvispat smör

Portioner: 6

Det här behöver du:

Laxfilé med soyaglace
800 g laxfilé
3/4 dl brun farin
1 dl soya
2 msk balsamvinäger
1 dl sweetchilisås

Pestopotatis
1 kg små skrubbade potatisar
2 dl färdig pesto (recept här nedanför)
200 gr smulad parmesanost
rostade hasselnötter
rivet skal från en halv citron
salt
svartpeppar

Pesto på trädgårdens grönska
200 gram gröna saker så som kirskål, nässlor, dill, bladpersilja och eventuellt lite basilika
50 g rostade solrosfrön
2 klyftor vitlök
1 dl olja
50 g parmesanost
salt & peppar
en liten skvätt vitvinsvinäger (tycker jag är gott men det är inte default utan ett tillval)

Parmesanvispat smör
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl fint riven parmesanost
30 gram kapris
skalet från en halv citron
eventuellt lite citronsaft
salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt antingen i en form som tål grillvärme eller direkt på gallret - OBS! lägg några skivor citron under fisken så fastnar den inte. Koka ihop ingredienser till glacen i en kastrull, till en simmig trögflytande sås. Häll glacen över laxen, salta och peppra, och så lägger du alltihopa på grillen. På med locket och låt hela härligheten gå där tills du har en innertemperatur på fisken på 52 grader. Det beror lite på hur varm din grill är men räkna med cirka 20 minuter. Det går även att laga denna lax i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter Servera med pestopotatis och parmesanvispat smör.

Pestopotatis - Om du vill göra din egna pesto måste den vara klar innan du kokar potatisen. Sedan gör du så här: Koka potatisen hel, häll av vattnet och blanda sedan ner peston i den varma potatisen. Blanda även ned den smulade parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pesto på trädgårdens grönska Mixa alla ingredienser tills det blir en fin röra, smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer olja om det blir för tjockt.

Parmesanvispat smör Blanda alla ingredienser och rulla sedan en korv av smöret. Lägg in det i frysen eller kylen i minst 3 timmar innan servering.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Det behövs en värmande drink! Varför inte en B52a
Nästa inlägg
Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!