Condiments är engelska för tillbehör. Du vet sådant där gott som såser, röror och andra geggiga tillbehör. Just precis sådant som gör att maten blir en fröjd att äta. Här nedanför får du recept på en massa sådana goda grejor. Vad sägs om grönsaksbearnaise, picklad lök, grönkålspesto, hummus på rostade morötter och grillade rotsaker.
Grönsaksbearnaise, picklad lök, grönkålspesto, hummus på rostade morötter och grillade rotsaker.
Det här behöver du:
Grönsaksbearnaise
2 morötter (cirka 400 gram)
1 bit rotselleri (cirka 150 gram)
1 liten gul lök, fint hackad
4 msk grönsaksfond
vatten
1 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dragon, torkad
smaksätt med salt, peppar och färsk fint hackad dragon
Grönkålspesto
100 gram färsk grönkål
60 gram solrosfrän
2 klyftor vitlök
1 dl riven västerbottensost
1,5 dl neutral olja
2 nypor salt
1-4 tsk vitvinsvinäger
Hummus på rostade morötter
500 gram morötter
salt
1 förpackning kikärtor (cirka 350 gram)
0,5 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
2 - 4 msk citronsaft
2-4 msk tahini
0,2 tsk grukmeja
en nypa spiskummin
Picklad rödlök
10-12 rödlökar
1-2-3 lag på 1 dl socker, 2 dl ättika, 3 dl vatten
eventuellt lite färsk chili
salt, peppar
Grillade rotsaker i säsong
1 zucchini
½ rödkålshuvud
2 lökar
1 stor morot
1 sötpotatis
salt, peppar och olivolja
Gör så här:
Grönsaksbea gör du så här: Skala och skär grönsakerna mjuka i småbitar, låt dem koka i fond och vatten. Häll av vattnet och mixa dem till en puré med olja, vinäger och dragon. Tillsätt eventuellt vatten för en lösare sås, smaksätt smaksätt med salt, peppar och färsk fint hackad dragon.
Grönkålspesto gör du så här: Skölj och rensa kålen, skär den i strimlor och koka den mjuk den i 5 minuter. Häll av vattnet och krama ur den. Rosta solrosfröna i torr panna och lägg sedan ner alla ingredienser utom salt och vinäger i en mixer. Mixa din pesto och smaksätt med salt och vinäger efter din smak.
Morotshommus gör du på detta vis: Skala och skär morötterna i bitar, salta dem och rosta sedan i 225 grader i cirka 30 minuter. Låt kikärtorna rinna av och lägg sedan i allt utom citronsaften i mixern och låt allt gå slätt. Smaka av med salt, spiskummin och citronsaft så din hummus smakar som du vill ha den.
Pickla lök så här: Skala och rensa dina lökar, skär dem så tunt du bara kan. Jag använde en mandolin! Koka upp en 1-2-3 lag smaka av med lite salt och peppar. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm och låt löken svalna där i. Lägg upp den på en ren snygg glasburk och servera den sval eller kall.
Och de grillade görnsakerna så här: Välj de grönsaker som du gillar och som är i säsong. Rensa, skala och dela i lagom och lika stora bitar. Sätt ugnen på 225 grader och låt dem gå i cirka 20 minuter eller grilla på din grill ungefär lika länge.