Ja, vad sägs om en Arrosto di maiale croccante det vill säga en krispig fläsksida som först är mjölk-kokad, sedan bakad till perfektion i ugnen. Den serveras hos mig med en ljummen sallad på rostad potatis, vita bönor, rostad vitlök, bakade tomater samt en plommon- och lakritschuttney på toppen så klart syrad silverlök. Det låter väl som en riktig god helmiddag!
Den här rätten fnulade jag fram i samband med att jag jag gjorde en kokbok som handlade om vin och mat i kombination. Sedan tyckte jag att en variant på den skulle passa finfint då jag skulle hålla ett föredrag för Munskänkarna i Stockholm om just mat som passar till Amarone, Ripsasso och Recioto. Vi höll till på Stockholms vinkällare och i den här länken kan du läsa ungefär vad jag pratade om.
Inspirationen kommer så klart från den klassisk rätten från Norra Italien. Där man gärna bakar sitt fläsk i mjölk för att få ett kött som är mjukt, smakrikt och som smälter i munnen. Men för att få balans på smakerna tycker jag man får jobba på tillbehören. Annars kan den mjuka milda smaken av köttet bli lite jolmig. Se till att du får med en bit av den salta krispiga fettranden och så snåla inte med de härligt kryddigt, söt-syrliga tillbehören. Var inte rädd för lakritsen i såsen för den gifter sig alldeles utmärkt med just viner från Amarone eller Valpolicella. Här kommer några tips på goda saker du kan hälla i glaset på din söndagsmiddag.