Små solgula, lite seg-frasiga macrons med galet god fyllning blir ett riktigt gott komplement till de vanliga julgotterna. Det är lite pyssligt men är värt varenda minut. Ja och kanske har ni hört mig yla om clementincurd? Här hittar ni receptet på den och den går utomförträffligt att använda både till frukostens rostade mackor och dels till julens livsnödvändiga mandelmussla (recept hittar du här nedanför).
3 st äggvitor (rumstempererade) 30 gram socker 100 gram mandelmjöl (finfint riven mandel ) 200 gram florsocker 1 pkt saffran 1 liten nypa salt
Choklad och kardemummakräm 125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt) 1 dl vispgrädde 1 tsk flytande honung 1 msk rumsvarmt smör 1 tsk nymortlad kardemumma
Anettes clementincurd (blir ungefär 400 gram och räcker alltså till både macarons och en och annan rostad macka) Saften från 12 små clementiner 4 dl socker 4 vispade ägg 2 äggulor (ihopvispade med äggen) 100 gram smör i små bitar
Gör så här:
Mal din mandel till fint mjöl, med en mixer. (Jag använde mandelspån, då blir mjölet lite torrare och du slipper hålla på och pilla bort skalet ifrån mandlarna.) Se till att det verkligen är ett fint slätt mjöl. Blanda ned mandelmjölet med florsockret, sikta det så att alla klumpar försvinner, ställ åt sidan. Vispa rumstempererade äggvitor till styvt skum, häll på sockret, saffran och en nypa salt, vispa tills det blir riktigt hård och fluffig maräng. Fram med en gummispatel och häll ned mandelmjölet/florsockret i marängen. Vänd med cirka fyrtio tag så att marängen blir som rakskum och seg som sirap. Häll ned smeten i en sprits. Spritsa ut små femkronorsstora klutar på ett vaxat bakpapper (viktigt att det är vaxat). När dina småkluttar är färdiga skall de stå och torka i rumstemperatur en stund. Det skall bli en torr yta på marängen. Så fort det har blivit det så är det dags att hoppa in i ugnen. Det gör att de får sin karakteristiska ”fot” och så blir ytan så där sidenmatt och vacker. När macronsen har fått sin skönhetsvila så skall de i ugnen på 160 grader i 15–18 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna och fyll dem sedan som små smörgåsar med din curd eller chokladkräm.
Hacka chokladen i ganska små bitar, lägg dem i en plastbunke och ställ den åt sidan. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör som besatt tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör lite mer, tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman, låter chokladganachen svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 1 timme.
Häll saften i en kastrull, blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!