Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall

Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,

  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En klassisk bakewell

by Anette Rosvall 2020/08/10
written by Anette Rosvall 2020/08/10

Det här är riktigt traditionstyngd engelsk efterrätt som kommer ifrån staden Bakewell i Derbyshire. Från allra början en pudding, men nu en paj som blivit favorit i många engelska hem. I det här receptet har jag svenskifierat till receptet lite och använt rabarber, men det fungerar lika bra med hallon, plommon, jordgubbar eller äpplen, man tager alltså vad man haver. 

Bakewelltarte

Anette Rosvall Det här är riktigt traditionstyngd engelsk efterrätt som kommer ifrån staden Bakewell i Derbyshire. I det här receptet har jag svenskifierat till receptet lite och använt rabarber, men det fungerar lika bra med hallon, plommon, jordgubbar eller äpplen, man tager alltså vad man haver. Recept En klassisk bakewell European

Ingredients

Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl

Fyllning
200 gram osaltat smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl mandelmjöl 
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar

2 dl fin rabarberkompott (eller lika mycket hallonsylt)
två rejäla nävar mycket tunt skivade och sockrade rabarberbitar (eller lika mycket färska hallon)

Servering
Färska bär
Flagad mandel
Florsocker

Instructions

Börja med pajdegen, lägg smöret i en bunke och vispa med elvisp tills det är fluffigt och blivit ljust. Sikta ner florsocker och vipa ihop dem med äggulan. Sikta nu ner vetemjölet och knåda ihop degen med händerna tills du har en degboll. Platta ut den till en rundel och kavla ut mördegen så att den täcker en 23 cm pajform (2,5 cm djup), låt degen hänga en liten bit över kanterna och ställ sedan in formen i kylen i minst en halvtimma. Det här gör att degen blir extra frasig, och att den inte hasar ner när du sedan skall baka av den.

Under tiden gör du fyllningen och sätter på ugnen på 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av med bittermandel. Ställ åt sidan. Ta fram pajskalet ur kylskåpet och skär bort degen som hängt över kanten så att det blir en rak och fin kant. Bred ut rabarberkompotten över den kylskåpskalla degen och lägg även över de fint skivade och sockrade rabarberskivorna. Bred till sist över mandelfyllningen och släta ut den med en spatel, den skall gå ända ut till kanten. Baka av kakan först i 30 minuter och ta sedan ut pajen och lägg över en bit ugnsfolie och baka den i 10-15 minuter till, så att fyllningen stelnar men inte blir bränd. Låt pajen svalna, garnera med färska bär, flagad mandel och florsocker.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Fläsk, jerk, majs & sötpotatis = mums!
next post
Italiensk bröllopssoppa

You may also like

När rester blir bästa rätten. Mac n cheese...

2021/01/16

Jonas mosters bästa kaka.

2021/01/15

Korv med potatismos på planka

2021/01/14

Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

2021/01/12

Bi bim bap – smaskig, kladdig och alldeles...

2021/01/11

Den amerikanska soppgrytan clam chowder på mitt sätt.

2021/01/10

Kyckling med skummad dragongrädde, primörer, risotto med tryffel...

2021/01/09

Krabburgare med majrovesallad

2021/01/08

Mumsig marockansk pumpa & lammtagine

2021/01/05

Rostad blomkål från Tel Aviv

2021/01/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • När rester blir bästa rätten. Mac n cheese på mitt sätt.

    2021/01/16
  • Var inte rädd för söta viner!

    2021/01/16
  • Jonas mosters bästa kaka.

    2021/01/15
  • Korv med potatismos på planka

    2021/01/14
  • Tänk hållbart och förädla råvaror i säsong

    2021/01/12

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Radio/TV/Tidning

  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.

    2020/11/27

Favoriter just nu!

Artikel om Öl och tunnbindning
Artikel om julbrygder
Artikel om hållbarhetsarbete i Kalifornien
Mat med kål
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top