Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

by Anette Rosvall 2021/02/10
written by Anette Rosvall 2021/02/10

Klart det går att bygga en semla av briochebröd. I den här semlan blir det smöriga, saftiga och tunga brödet som innehåller ganska mycket smör en perfekt bas för mandelmassan som pimpas med apelsinskal och torkade aprikoser som får ligga och dra i det smarriga söta vinet Nivole. När du sedan äter din smarriga semla så serverar du den så klart med ett glas av samma vin. Skål och mums!

Nivole #7787

Semla med apelsin- och aprikosfyllning på smörig briochebulle

Det här behöver du:

Briochebullar (cirka 12 st)
10-12 dl vetemjöl special
2 dl mjölk
25 gram jäst (dela jästpaketet på diagonalen)
4 medelstora ägg
drygt 0,5 dl socker
10 gram salt
250 gram smör, rumstempererat

1 ägg att pensla bullarna med

Aprikos- och apelsinfyllning
5 dl mandlar, skalade
3 dl florsocker
1 dl äggvita
4 msk apelsinmarmelad
rivet skal från 1 apelsin (eko)
100 gram torkade aprikoser
1 dl nivole

Servera med vispad grädde och siktat florsocker

Gör så här:

Lägg alla ingredienserna i din köksmaksin och låt den gå i ca 4 minuter på medelfart. Öka hastigheten och blanda ytterligare 6-8 minuter. Degen ska bli elastisk med härliga glutentrådar. Stjälp nu upp degen i en bunke som får plats i ditt kylskåp och täck den med en plastfolie. Låt degen kalljäsa över natten för att få massor av smörig god smak. Dag två börjar du med att sätta ugnen på 180 grader (varmluft) och seda delar du den blanka kladdiga degen i två lika stora delar. Forma bitarna till 10 st bollar och lägg dem på en ugnsplåt. Låt dem jäsa i en timme i rumstemperatur

Blanda ägg med lite vatten och pensla bullarna innan du bakar av dem i ca 15-20 minuter i 180 grader. Bullarna är klara när innertemperaturen är 95 grader (använd en termometer). Ta ut dem ur ugnen och låt bullarna svalna i ca en timme innan du fyller och serverar dem.

Fyllningen gör du så här: Börja med att lägg aprikoserna i blöt medan du skalar dina mandlar. Ta bort skalet på dina mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är skalade lägger du dem i en mixer. Mixa först mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av det mandelhacket, och kör sedan resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten. När du har en jämn massa häller du över den i en skål och blandar ner marmelad och de finhackade aprikoserna och rivet apelsinskal.

När du ska göra dina briochesemlor gör du så här: Gröp ur bullarna fyll på med rikligt med fyllning. Spritsa eller lägg på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv!

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.
next post
Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

You may also like

Ost + vin = kärlek nr 2 –...

2021/03/04

Det är ju ”fössta tossdan i mass” då...

2021/03/04

Ost + vin = kärlek nr 1 –...

2021/03/03

Här kommer uppstarten på en liten serie som...

2021/03/03

Morotspasta med ruccola o valnötter

2021/03/02

Kändisviner, är det bara bra eller?

2021/03/01

Att resa med öl!

2021/02/27

Gör din egen lemonad av citrusfrukter med nyttig...

2021/02/26

Långsamt bakad spetskål med fläskkotlett och äppelmoutarda –...

2021/02/25

Vinkokt röd pasta…

2021/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Ost + vin = kärlek nr 2 – Sauvignon Blanc plus syrliga getostar.

    2021/03/04
  • Det är ju ”fössta tossdan i mass” då vankas det massipantåta. Det är ju sedan gammalt!

    2021/03/04
  • Ost + vin = kärlek nr 1 – Champagne plus gräddiga och färska ostar.

    2021/03/03
  • Här kommer uppstarten på en liten serie som jag kallar Ost + vin = kärlek!

    2021/03/03
  • Morotspasta med ruccola o valnötter

    2021/03/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor sill smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vardag vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

    2021/02/11
  • En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

    2021/02/10
  • Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.

    2021/02/09
  • Semmelbonanza först ut en chokladsemla med fyllning av rostade hasselnötter!

    2021/02/08

Media & TV/Radio

  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Vem vill inte ha hårda paket till jul? Än finns det tid.

    2020/12/18
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – Jag pratar på STAR FM

    2020/12/13
  • Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

    2020/12/04
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top