Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En semla med apelsin- och aprikostouche på smörig och tung briochebulle, Mums!

by Anette Rosvall 2021/02/10
written by Anette Rosvall 2021/02/10
Skriv ut receptet
2,5K

Klart det går att bygga en semla av briochebröd. I den här semlan blir det smöriga, saftiga och tunga brödet som innehåller ganska mycket smör en perfekt bas för mandelmassan som pimpas med apelsinskal och torkade aprikoser som får ligga och dra i det smarriga söta vinet Nivole. När du sedan äter din smarriga semla så serverar du den så klart med ett glas av samma vin. Skål och mums!

Nivole #7787

Semla med apelsin- och aprikosfyllning på smörig briochebulle

Det här behöver du:

Briochebullar (cirka 12 st)
10-12 dl vetemjöl special
2 dl mjölk
25 gram jäst (dela jästpaketet på diagonalen)
4 medelstora ägg
drygt 0,5 dl socker
10 gram salt
250 gram smör, rumstempererat

1 ägg att pensla bullarna med

Aprikos- och apelsinfyllning
5 dl mandlar, skalade
3 dl florsocker
1 dl äggvita
4 msk apelsinmarmelad
rivet skal från 1 apelsin (eko)
100 gram torkade aprikoser
1 dl nivole

Servera med vispad grädde och siktat florsocker

Gör så här:

Lägg alla ingredienserna i din köksmaksin och låt den gå i ca 4 minuter på medelfart. Öka hastigheten och blanda ytterligare 6-8 minuter. Degen ska bli elastisk med härliga glutentrådar. Stjälp nu upp degen i en bunke som får plats i ditt kylskåp och täck den med en plastfolie. Låt degen kalljäsa över natten för att få massor av smörig god smak. Dag två börjar du med att sätta ugnen på 180 grader (varmluft) och seda delar du den blanka kladdiga degen i två lika stora delar. Forma bitarna till 10 st bollar och lägg dem på en ugnsplåt. Låt dem jäsa i en timme i rumstemperatur

Blanda ägg med lite vatten och pensla bullarna innan du bakar av dem i ca 15-20 minuter i 180 grader. Bullarna är klara när innertemperaturen är 95 grader (använd en termometer). Ta ut dem ur ugnen och låt bullarna svalna i ca en timme innan du fyller och serverar dem.

Fyllningen gör du så här: Börja med att lägg aprikoserna i blöt medan du skalar dina mandlar. Ta bort skalet på dina mandlar genom att koka dem i vatten i några minuter, därefter går det lätt att plocka sedan av skalet. När de är skalade lägger du dem i en mixer. Mixa först mandlarna tills det blir finhackade. Tag bort 1 dl av det mandelhacket, och kör sedan resten med övriga ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten. När du har en jämn massa häller du över den i en skål och blandar ner marmelad och de finhackade aprikoserna och rivet apelsinskal.

När du ska göra dina briochesemlor gör du så här: Gröp ur bullarna fyll på med rikligt med fyllning. Spritsa eller lägg på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ett vackert och smakfullt kärleksbarn mellan en semla och en kladdkaka.
Nästa inlägg
Tre gånger semla plus goda drycker som passar fint till. Vad säger du om det?

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!