Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

by Anette Rosvall 2021/04/27
written by Anette Rosvall 2021/04/27
Skriv ut receptet
58,2K

Det här är en riktig festmåltid som jag skulle kunna tänka mig att laga och äta både till alla sorters firande födelsedag, jubileum, valborg eller nyårsafton. Det fiffiga är att det går lätt att förbereda och att det sedan går snabbt och lätt att färdigställa så matlagaren slipper stå och svettas i köket alltför länge utan kan umgås med sina gäster istället. Den snabbrimmad torskryggen med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger nästan kräver någon sorts mousserande vin med hög syra och massor av skön frukt. Jag hällde Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva #7470 i glaset och njöt!

Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

Det här behöver du:

800 gram torskrygg
salt

Sås
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
100 gram smör
100 gram fisk rom (av valfri variant, vi valde löjrom och forellrom)
1 knippe gräslök, finhackad
Citronsaft
dill till garnering

200 gram vit sparris
200 gram små delikatesspotatisar
200 gram grön sparris

1 dl mjölk
50 gram smör
1 knippe gräslök, finhackad
Salt, peppar

Gör så här:

Snabbrimma torsken i 10% rimlag - det vill säga vispa ut 100 gram salt i 1 liter kallt vatten - Lägg portionsbitar av torsk i lagen i 10-15 minuter. Detta gör att torsken blir fastare i köttet. Ta upp och lägg på hushållspapper för att vila.

Börja med att skala potatis och sparris (du behöver bara skala den vita sparrisen) Nu ska grönsakerna kokas på ganska låg värme börja med att koka potatisarna i cirka 10 minuter, lägg sedan ner den gröna sparrisen. Lyft och och lägg på hushållspapper när de är klara. Häll i 1 dl mjölk i vattnet lägg nu ner den vita sparrisen 10 minuter. Hit kan du förbereda. Nu är det dags för det sista.

Sätt ugnen på 150 grader och lägg torskbitarna på en ugnsform - de ska gå i ugnen tills de är 40-42 grader i inntertemp. Medan du väntar på att ugnen ska bli varm bryner du smöret försiktigt i en panna. Lägg i grönsakerna på låg värme - de ska vara lika långa som torskbitarna.

Koka upp grädde och crème fraîche till såsen, mixa ner rumstempererat smör ställ åt sidan. Precis innan servering vänder du ner rom och gräslök smakar av med salt, peppar och citronsaft (efter eget smak och tycke). Servera så här: i en djup tallrik lägger först sparris och potatis lite brynt smör och på toppen en bit fisk ös över generöst med sås och njut! Det kan vara fint att dekorera med en dillvippa.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
ee

0 comment 10 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rökig svampbuljong med fläskdumplings & gomadressing
Nästa inlägg
Inlagda päron med stoutsås och karamelliserade nöter!

Du borde verkligen prova det här också!

Sill, lax, ansjovis och andra små fiskar man...

2023/12/03

Havets Wallenbergare, hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt...

2023/12/01

Här kommer tips till smarriga efterrätter till julbordet!

2023/11/30

Blindprova är ett roligt sätt att träna upp...

2023/11/28

Vegetariska kåldolmar med god fyllning

2023/11/27

Condiments är ett underbart ord på viktiga saker.

2023/11/24

Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin...

2023/11/23

Kreolskan en god gryta min mamma gärna gör

2023/11/21

Krämig kräftsoppa, langos med smörstekt svamp, västerbottenskräm och...

2023/11/20

Plättlätt och minst lika gott. Biskvi i långpanna!

2023/11/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Sill, lax, ansjovis och andra små fiskar man vill ha till jul.

    2023/12/03
  • Havets Wallenbergare, hummersås, dillslungad primör- och hummersallad samt selleripuré.

    2023/12/01
  • Här kommer tips till smarriga efterrätter till julbordet!

    2023/11/30
  • Blindprova är ett roligt sätt att träna upp sina smaklökar.

    2023/11/28
  • Vegetariska kåldolmar med god fyllning

    2023/11/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Vilt, hållbart och njutningsfullt!

    2023/11/02
  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21

Media & TV/Radio

  • Helgonlika drycker på STAR FM

    2023/11/04
  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt