Ullas förrätt har funnits i min familj så länge jag kan minnas. Jag har haft 3 fastrar som alla hette Ulla och chansen är stor att det var någon av dessa som givit min mamma detta recept. Jag gör den på två olika sätt och det här är den liten enklare varianten. Men när man blandar ihop några av midsommarens absolut godaste ingredienser. Bland annat lök, dill, matjessill och gräddfil. Sedan låter man dessa leka tillsammans på en frasig bakad smördeg, ja då kan det bara bli toppenbra. I glaset häller jag ett smarrigt rosévin från Provence.
Ullas bästa, enkla förrätt
Det här behöver du:
1 pkt färdig smördeg (cirka 230 gram)
1 frp matjessill (cirka 200 gr)
4 kokta ägg
2-3 stora gula lökar
en rejäl ruska dill
40 gram gräslök
2 dl gräddfil
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Lägg smördegen på en plåt och picka den med en gaffel baka sedan av den tills den fått fin färg (läs på paketet hur länge) Under tiden skär du löken i tunna skivor, fräser den i smör tills den är mjuk och medgörlig. Hacka även ägget! När smördegen har puffat upp, är gyllenfärgad och frasig så tar du ut den och låter den svalna en smula. Precis innan servering så fördelar du lök, sill, de hackade äggen över botten. Dekorera med fint hackad gräslök, gräddfil och dillvippor, skär i skivor och servera.