Jag lyfter ett finger och hävdar bestämt att du behöver besöka Xarcuteria på Hantverkargatan. Det gjorde jag och en vän häromdagen och vi gick därifrån både lyckliga, mätta och glada. En trevlig inredning, en kunnig personal, supergoda rätter i mellanstorlek och en rolig vinlista. Vi åt bland annat ensalladier rusa, eller rysk sallad. Jag har knåpat ihop ett ungefärligt recept så antingen gör du den eller så tär du med en vän eller flera och botaniserar bland det goda på Xarcuteria är mitt tips till dig!
Ensalladier rusa (Rysk sallad på mitt sätt)
Det här behöver du:
1 burk tonfisk
2 kokta potatisar, i fina tärningar
1 kokt morot, i fina tärningar
2 kokta ägg, mosade
2 msk cornichons, i fina bitar
1 stång stjälkselleri, i fina bitar
2 msk inlagd paprika, i fina bitar
3 msk gröna ärtor
4-6 msk majonnäs
1-2 msk crème fraiche
citronsaft
citronzest
cayennepeppar
salt och svartpeppar
Servera med bröd, gröna oliver och syltlök
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till salladen och låt den stå ett tag i kylen, helst över natten. Servera i en skål och toppa med gröna oliver och syltlök, servera med bröd och ett gott vitt vin.