Svalkande, läskande soppor eller värmande dito med massor av vitaminer och mineraler är bra för att fylla på kroppens depåer efter en hel dag på stranden eller i skogen. Det är också ett ypperligt sätt att ta till vara på lite bedagade frukter och grönsaker. Ner i mixen med dem bara så får de likt Fågel Fenix nya vingar och du kan känna dig som en god medborgare. Här nedanför hittar du tre varianter som jag gärna påminner om. Dessutom får du en ny goding som publicerades för ett tag sedan i en av Husmorsornas (aka Emma & Anette) böcker.
Pimpad löksoppa för två hungriga själarRosa Gazpacho på melon Foto Charlotte Gawell Krämig rödbetssoppa med ingefära Foto Klas Sjögren
Sval avocadosoppa
Det här behöver du:
2 mogna avocado
2 hela gurkor (spar en liten bit till garneringen, se nedan)
2 lime, saft och skal
2 dl grönsaksbuljon
0,5 dl smetana
0,5 kruka mynta
några droppar grön tabasco
2 vitlöksklyftor
en skvätt vitvinsvinäger
salt och peppar
Garnering
1 liten rödlök, finhackad
några skivor rökt lax
1/4 gurka finhackad
Gör så här:
Skala och dela grönsakerna (skrapa bort de vattniga fröna från gurkan) Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills du har en mjuk och krämig soppa. Späd soppan med buljong tills den har den konsistensen du gillar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger eller ohemula mängder tabasco. Du bör smaka av tills soppan passar dina smaklökar. Förvara soppan kallt tills det är dags att servera.
Strax innan matdags hackar du garneringen fint och häller upp soppan i fina glas eller skålar och toppar med det gottiga småhacket. Smaklig spis!