I helgen plockade vi rabarber, röda vinbär och rensade jordgubbar som om det inte fanns någon morgondag. Sedan syltade och saftade vi nästan alltihopa. Men viss del av skörden fick åka in i frysen. Så nu har jag saft, sylt också blev även några små burkar med rödavinbärsgele till höstens stekar. Jag älskar att fylla skafferi och frys med godsaker som kan plockas fram när det blir mörkare och kallare. Speciellt jordgubbssylt tycker jag är något av det godaste som finns. Jordgubbarna ligger som små juveler i burken och jag kan blunda och minnas sommardagarna. Du kan så klart göra en massa annat gott med dina bär. Klicka på bilderna så hamnar du på andra smarriga recept. Här nedanför hittar du mitt recept på saft med hjälp av en Saft-Maja.
Jordgubbsparfait med salt kolasås Foto Charlotte GawellSpritsig bärsoppa med melonkulorHallonpaj med gräddfyllning
Saft på vinbär (med Saftmaja)
Det här behöver du:
1 kg bär (cirka 2 liter)
400 gram socker
Du kan eventuellt smaksätta din saft med kardemumma, färsk ingefära, mynta, citron eller vanilj.
Gör så här:
Rensa bort dåliga bär, du behöver inte ta bort stänglar eller blad. Lägg alltsammans i din Saft Maja och sätt på locket. Rör om då och då häll av lite saft och häll över den över bären igen. Ställ en kastrull under slangen på din Saft-Maja och låt saften rinna ner i den. När allt är klart så sötar du upp din saft och låter den få ett uppkok och häll upp på rena flaskor. Jag kan ibland smaksätta min saft med lite olika saker, prova du också.
Renset kan - beroende på hur väl du rensat - bli sylt eller marmelad. Väg och blanda med syltsocker, låt det få ett uppkok och häll upp på rena burkar.