Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Släng inte maten, utan ta hand om dina rester!

by Anette Rosvall 2023/08/15
written by Anette Rosvall 2023/08/15
201

Nu när maten blivit dyrare och du tänker att du borde snåla in på ditten och datten. Skulle jag i vanlig ordning lyfta ett bestämt finger. Men samtidigt ge dig några bra tips som kanske gör att du kommer att kunna äta gott och nyttigt utan att det känns i plånboken allt för mycket. För att slänga råvaror och livsmedel är inte bara dåligt för din ekonomi utan även helt förkastligt för miljön och för den stackare som producerat den.

Tips nr 1: Köp inte för mycket! Låt dig inte luras av 2 för 1. Det blir oftast inte billigare
Tips nr 2: Släng inte maten! Använd näsa, mun och ditt omdöme istället för att stirra blint på ett datum på en förpackning.
Tips nr 3: När du anser att ett livsmedel är på väg att bli dåligt. Tillaga eller frys in tills du har tid och lust att äta upp det.
Tips nr 4: Planera din vecka och använd råvaror i säsong.

Här kommer också några tips på goda rätter och tillbehör du kan göra på rester och sånt som ligger och skräpar i kylen. T ex kan parmesanskalkar mixas till en ljuvlig kräm, eller frasiga kex. Ostskalkar och en skål potatis kan bli en lyxig potatispaj, resterna från laxmiddagen en mumsig sallad och bröd som blivit för torrt doppas i pannkakssmet och blir en väldigt god efterrätt. Se så ta hand om dina rester helt enkelt!

Parmesankräm på skalkar
Grilled cheese med gröna blad
Lyxig potatispaj
Laxsallad på rester
Ostkex med frön Foto Charlotte Gawell
Fattiga riddare
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Jag har lök och vitlök i nästan all min matlagning.
Nästa inlägg
Ät Millionaires shortbread och känn dig rik.

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt