Spanjorerna vet hur man ska hantera värme. Så nu när värmen är på väg även till oss uppe i Norden så passar en kall soppa. Den här är gjord på melon samt gula och röda tomater, serveras med en liten sallad på gurka och äpple samt ett litet flarn av serranoskinka. Det är en lätt men smakrik förrätt som fungerar jättebra innan en lite tyngre middag.
Rosa tomat och melongazpacho med gurk-, mynta och kiwisallad och skinkflarn
Soppan:
500 gram gul, söt melon (t ex en väl mogen Galia)
250 gram gula tomater
50 ml torrt rosevin, gärna med lite bubblor
50 ml grönsaksbuljong
en skvätt vitvinsvinäger
0,5 gul chilifrukt
Skala och rensa frukten, mixa melonen och tomaterna till en helt slät puré. Sedan i med chili, låt det bli lite bitar kvar i den mixen. Smaka av soppan med så socker du kan och ställ den åt sidan ett tag.
Salladen
några myntablad
1/2 gurka
2 st friska gröna äpplen
lime
Skala gurkan och ta bort kärnhuset, skala äpplet, hacka båda i fina kuber och blanda med hackad mynta, limezest och saft och ställ åt sidan.
Seranoflarn
1 skiva serrano per person
en skvätt olivolja
svartpeppar från kvarnen
Lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper, ringla olivolja, och dra några varv med svartpepparkvarnen innan du sätter in dem i ugnen på 175 grader i cirka 15-20 minuter. Låt dem svalna.
Montering
Blanda ned champagnen i soppan och dela upp den i fina glas. Lägg i en rejäl klick av gurk- och äppelsalladen och ett litet skinkflarn toppa gärna med hackade myntablad och några droppar av din fruktigaste virgin olivolja.