Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Äpple + Sherry = kärlek!

by Anette Rosvall 2020/09/02
written by Anette Rosvall 2020/09/02
Skriv ut receptet
2,4K

Inkokta äpplen och päron är klassisk dessert. Här har jag poppat till den lite genom att tillsätta trendig sherry i lagen. Dessutom  serveras godsakerna med vispad vaniljsås och en silkeslen chokladsås, men det går nästan lika bra en smarrig vaniljglass.

Sherryinkokta äpplen i med vaniljkräm och chokladsås

Det här behöver du:

7 dl Strösocker
6 dl Vatten
2 dl  Sherry Monteagudo Palo Cortado
2 kilo Päron eller äpplen, fasta
1 styck Vaniljstång  (dela och skrapa ur fröna)

Chokladsås med sherryton
1 dl vispgrädde
100 gram choklad
1 dl mörk sirap
en kork sherry (gärna PX)
en klick smör

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
3 dl vispad grädde

 

Gör så här:

Koka en lag på socker och vatten och låt äpplena mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fasta men ändå har lite stuns – här beror allt på storleken men sikta på cirka 20 minuter. Lägg över frukten i en skål eller en burk tills det är dags för servering. Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen från värmen och tillsätt sherry samt vanilj. Slå lagen över frukten, nu får du välja att antingen äta godsakerna ljumna eller sätta locket på burken, låta svalna och förvara kallt.

Hacka chokladen fint, lägg hacket i en skål. Koka upp vispgrädde, sherry och sirap, och häll sedan den heta blandningen över chokladfnaset. Rör tills all choklad är smält och vänd till sist ner smörklicken. Låt stå rumsvarm till servering.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa under tiden strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken först en liten skvätt, och sedan i omgångar under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll över i en kall skål. Innan servering när krämen är helt kall, så vänder du ner den vispade grädden, blanda ordentligt och servera rumstempererad till dina äpplen.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Bubbel från Sydafrika.
Nästa inlägg
Fyllda paprikor 2.0

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt