Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Gnistrande, glittrande Baked Alaska med apelsinsmak en riktig festdessert.

by Anette Rosvall 2020/12/27
written by Anette Rosvall 2020/12/27
1,1K

En gammal goding som baked Alaska eller Glace au four som det så tjusigt hette när jag var barn. Är fortfarande riktigt smarrigt. Den här får lite extra piggt ping utav apelsin både i kakan och i fyllningen. För att göra efterrätten extra lyxig så fukta gärna kakan med lite apelsinlikör och sätt gnistrande tomtebloss i den vid servering.

Gnistrande, glittrande Baked Alaska

Det här behöver du:

Kaka
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 nypa salt
125 gram smör, rumsvarmt och mjukt
2 dl strösocker
4 stora ägg, rumsvarma
2 dl creme fraiche
2 apelsiner skal och saft

Maräng
6 st äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
2 dl ljust strösocker

Fyllning
2 dl hallonsylt
0,5 liter glass gärna apelsin eller chokladsmak
en liten skvätt apelsinsaft
en liten skvätt Cointreau

Gör så här:

Börja med att göra kakan, som måste vara helt kall innan du gör själva Alaskan. Smöra och bröa en avlång 1,5 liters form. Lägg gärna en bakplåtspapper i botten så blir det lättare att få ur kakan. Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vipa smör och ägg i en annan tills det är fluffigt tillsätt sockret och fortsätt att vispa . Sikta ner mjölet och blända ner crème fraichen om vartannat tills du har en härlig tjock smet som du klickar ner i den avlånga brödformen. Låt sedan kakan gå i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 55 minuter. Låt den svalna i 10 minuter i formen innan du vänder på härligheter och låter den kallna helt.

När kakan är kall, delar du den i tre delar. Lägg sedan sylt, glass och till sist sylt igen i mellan kaklagren. Ställ in kakan i frysen i minst 2 timmar. Precis innan servering, spritsar du pluppar över hela kakan, som du sedan bränner av med en brüleebrännare. Garnera gärna med tomtebloss!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En ny favorit fick mig att gråta en skvätt – Jag presenterar härmed pankofriterad matjessill!
next post
Något gott att starta med? Här kommer tips på goda och festliga förrätter.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt