Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Har du funderat på påskmaten än? Vad sägs om ytterfilé på lamm med ett gott rött från Penedes

by Anette Rosvall 2021/03/27
written by Anette Rosvall 2021/03/27
Skriv ut receptet
3,8K

Här hittar du mitt andra tips i serien om mat som passar till vinerna från Loxarel – den familjeägda vinproducenten i Penedés helt nära storstaden Barcelona. Producenten Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status som bland annat görs under appellationen och kvalitetsmärkningen Classic Penedès. Idag är det fjärde generationen i familjen Mitjans som bedriver verksamheten. Här får du recept på lammfile med bakad potatis, jordärtskockor, fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap. En smarrig rätt till påsk kanske, i glaset häller du med fördel producentens röda vin – Loxarel Sense A Pèl #2454

Lammfile med bakade potatis, jordärtskockor, bakad fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap.

Det här behöver du:

cirka 800 gram lamm (vi använde ytterfilé)

8 st jordärtsskockor
16 små potatisar
1 fänkål

Lammsky
3 dl rödvin
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1 tsk slät dijonsenap
smör
olja
2 msk kalvfond
salt och svartpeppar

0,5 dl grov dijonsenap

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader, lägg potatis och jordärtskockor i en ugnsfast i form, vänd runt i olivolja, salt och svartpeppar. Låt gå i ungefär 45 minuter. Ta ut formen tryck till potatisen med en slev och försök dra isär jordärtskockorna i kvartar (obs det är varmt men det blir så mkt godare med en frasig kant) Dela fänkålen i kvartar och lägg även i dessa i formen. Sänk ugnen till 150 grader häll olivolja och salt på fänkålen och in med allt ihopa i 15-20 minuter till.

Under tiden du väntar på detta, steker du din köttbit. Lammytterfilén steks 1 minut på varje sida eller tills den blivit gyllenbrun. Sedan ska köttet in i samma ugnsform som grönsakerna, men OBS! ta ut det när köttet har fått en innertemperatur på 43 grader.

I pannan där du stekte ditt lamm, river du i vitlök, tomatpure, dijonsenap och låter det bli varmt igen. Sedan vispar du ur pannan med rödvinet. Låt det koka ner, smaka av med kalvfond, salt och peppar.

Dela upp lammköttet och tillbehören på tallrikarna, garnera med i små klickar av den grova senapen, lammskyn och garnera gärna med färsk körvel

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Viktors vodkasill fungerar finfint till jul, påsk och midsommar
Nästa inlägg
Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!