Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Har du funderat på påskmaten än? Vad sägs om ytterfilé på lamm med ett gott rött från Penedes

by Anette Rosvall 2021/03/27
written by Anette Rosvall 2021/03/27
2,K

Här hittar du mitt andra tips i serien om mat som passar till vinerna från Loxarel – den familjeägda vinproducenten i Penedés helt nära storstaden Barcelona. Producenten Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status som bland annat görs under appellationen och kvalitetsmärkningen Classic Penedès. Idag är det fjärde generationen i familjen Mitjans som bedriver verksamheten. Här får du recept på lammfile med bakad potatis, jordärtskockor, fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap. En smarrig rätt till påsk kanske, i glaset häller du med fördel producentens röda vin – Loxarel Sense A Pèl #2454

Lammfile med bakade potatis, jordärtskockor, bakad fänkål med lammsky, grovkornig Dijon senap.

Det här behöver du:

cirka 800 gram lamm (vi använde ytterfilé)

8 st jordärtsskockor
16 små potatisar
1 fänkål

Lammsky
3 dl rödvin
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1 tsk slät dijonsenap
smör
olja
2 msk kalvfond
salt och svartpeppar

0,5 dl grov dijonsenap

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader, lägg potatis och jordärtskockor i en ugnsfast i form, vänd runt i olivolja, salt och svartpeppar. Låt gå i ungefär 45 minuter. Ta ut formen tryck till potatisen med en slev och försök dra isär jordärtskockorna i kvartar (obs det är varmt men det blir så mkt godare med en frasig kant) Dela fänkålen i kvartar och lägg även i dessa i formen. Sänk ugnen till 150 grader häll olivolja och salt på fänkålen och in med allt ihopa i 15-20 minuter till.

Under tiden du väntar på detta, steker du din köttbit. Lammytterfilén steks 1 minut på varje sida eller tills den blivit gyllenbrun. Sedan ska köttet in i samma ugnsform som grönsakerna, men OBS! ta ut det när köttet har fått en innertemperatur på 43 grader.

I pannan där du stekte ditt lamm, river du i vitlök, tomatpure, dijonsenap och låter det bli varmt igen. Sedan vispar du ur pannan med rödvinet. Låt det koka ner, smaka av med kalvfond, salt och peppar.

Dela upp lammköttet och tillbehören på tallrikarna, garnera med i små klickar av den grova senapen, lammskyn och garnera gärna med färsk körvel

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Viktors vodkasill fungerar finfint till jul, påsk och midsommar
next post
Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt