Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hur kokar du dina ägg, och vad gör du med dem sedan?

by Anette Rosvall 2021/05/03
written by Anette Rosvall 2021/05/03
719

Redan 2016 skrev geniet Lisa Förare Winblad i en text på den av mig djupt saknade matbloggen Taffel att det 63-gradiga ägget var gammal skåpmat. Hon beskriver i inlägget sitt första möte (år 2006) med det då lite nymodiga ägget som alltså kokas i 63-64 grader i 45 minuter. Hon är både nyfiken och saligt efteråt och här stjäl jag utan skam hennes fantastiska ordval för kan man skilldra ett ägg på snyggare sätt? –”Gulan varm och krämig, vitan dimmvit och skälvande mjuk, just på vippen att slå sig till ro. Lågmält och lätt att underskatta kräver 63-gradersägget en publik som utforskat gastronomins yttersta gränser och vänt tillbaka till mittfåran för att återupptäcka det självklara. (Herregud, det där lät så bra att jag nästan så att jag tror på det själv!) Idag finns lågtempade ägg på kvarterskrogsnivå och serveras i lunchsoppor på krogen. Tack vare ångugnar och cirkulatorer okokar många sina ägg hemma. Och varje påsk utropas det 63-gradiga ägget till ”ny trend”.

Jag funderar på varför detta tillagningssätt fortfarande är något av en favorit. Kanske är det på grund av att vi är vana vid smaken av ägg, men att detta tillagningssätt blir något helt annat. En fusion av två olika texturer som egentligen ska vara separerade som en legering, eller känslan i Klimts vackra tavla kyssen. Nåväl dessa härlig ihopsmälta, sammetslena ägg går att använda i oändligheten. Som Lisa säger ligger dom i soppor, på mackor, serveras på pytter och överallt annars där ett ägg kan vara gott. Men går det att göra hemmavid? Jådå nuförtiden är en sous-vide en ting i nästan i var mans hem, och de som saknar en dylik pryl finns det alldeles säkert iallfall en termometer. Koka ditt ägg i 45 minuter i vatten som är 63 grader varmt (eller i mitt fall 64 då tycker jag att vitan blir perfekt lagom).

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vårens långhelger passar fint för frunch, brunch och långsittning.
next post
Mina tips om vårfestlig dryck till underbara recept i Tara.

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Tittade på film, drack vin och tänkte tillbaka...

2022/11/30

Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

2022/11/18

Såld på historier om kärlek, underbar doft av...

2022/11/03

Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en...

2022/10/22

Leka korvmoj till middagen och låta alla beställa...

2022/07/28

Det komplexa landet i väster fyller år. Jag...

2022/07/02

Det finns så mycket gott att upptäcka har...

2022/05/10

Matlagning och vinprovning med Amka

2022/04/29

Jury i Dagligvarugalan

2022/04/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt