Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vegoburgare med röd kålsallad

by Anette Rosvall 2021/08/26
written by Anette Rosvall 2021/08/26
1,2K

Köttbullar inte alls är det mest svenska som finns. Sanningen är att finns bollar av kött i nästan alla länder i världen. De är bara lite olika stora och självklart kryddade på olika sätt beroende på vilket kök de kommer ifrån. Men att rulla färs till bollar och sedan tillaga dem verkar vara universellt. Jag har förstått att konceptet är – som så mycket annat – lika gammalt som gatan. Ja ni vet redan de gamla grekerna… ja eller i detta fall då romarna… de rullade sina bollar av påfågelkött.

Beroende på var de kommer ifrån kan bollarna vara kokta, stekta, friterade eller ugnsbakade. De kan vara serverade i soppa, med pasta, mellan två brödskivor och en smula ihoplattade. Det bollarna har gemensamt förutom den runda formen är att de innehåller någon sorts ingrediens som behåller fuktigheten annars är smakkombinationerna oändliga, och nästan alla länder har sina varianter t ex: I Spanien – albondigas, Belgien/Frankrike – frikadelle, Turkiet – köfte, Filipinerna – bola-bola, Kina – Lionheads, Storbrittanien – Brittish faggots, Israel – Matzah balls, och från Italien polpette.

Jag har en massa olika recept på köttbullar här på min hemsida men precis idag tänkte jag tipsa om en lite större variant som görs helt vegetariskt, och som sedan serveras mellan två bröd, med en röd kålsallad och god majonäs.

Smaklig spis!

Vegoburgare, med röd kålsallad

Det här behöver du:

250 gram potatis, kokt och grovt stompat
4 st karamelliserade (alltså mjukt stekta) vitlöksklyftor
200 gram fint riven zuccini (skalad)
3 st skalade och fint rivna morötter
3 msk potatismjöl
4 st äggvitor
3 msk sambal oelek (eller annan chilikrydda)

Röd kålsallad
400 gram rödkål, grovt riven
1 dl majrova, skalad och grovt riven
1 näve färsk koriander eller färsk mynta, fint hackad
2 st vitlöksklyftor
1 st lime, skal och saft
1 msk flytande honung
6 msk majonäs 
1⁄2 dl olja
6-8 msk rödvinsvinäger

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Börja med att koka potatisarna, grilla eller ugnsbaka vitlöken. Stompa ihop skalad potatis, med den pressade grillade vitlöken med en liten skvätt mjölk och en liten klick smör. Det skall bli en klistrig gegga (det låter inte gott jag vet, men hav tålamod) Nu finriver du resten av grönsakerna och vänder ner dem i geggan, rör ner äggvitorna. Krydda med sambal, salt och peppar. Rör eventuellt ner en msk potatismjöl om du tycker att smeten är lite lös. Det ska vara som en fast gröt, klappa sedan ihop till burgare som du vänder i ströbröd (gärna panko) och sedan steker eller grillar tills de är gyllene.

Din röda coleslaw gör du så här: Börja med att riva rödkålen och majrovan sedan blandar du ihop resten av ingredienserna till en dressing, smaka av med salt och peppar . Blanda ihop allting och låt sedan salladen stå ett tag för att smakerna skall gifta sig. Smaka av igen servera burgaren med mozzarella, röd kålsallad, god majo och de grönsaker som du vill ha t ex sallad, tomat, gurka och njut.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Onsdagsdrinken! Rabarber gin sour eller en syrlig, skakad gindrink
next post
Fortsätt grilla för böfvelen

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt