Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Sticker ut näsan och hyllar min egen saffranspannkaka

by Anette Rosvall 2021/12/06
written by Anette Rosvall 2021/12/06
Skriv ut receptet
8,4K

Att sticka ut sin näsa och säga att man faktiskt gör den allra bästa saffranspannkakan kanske är en smula dumdristigt. Iallafall när man i sin bekantskap har minst några stycken riktiga Gotlänningar som säkert har släktingar som både bakat och ätit sagda kaka sedan barnsben Men ibland skriver och pratar innan jag tänker….

Nåväl jag tycker iallafall att min är väldigt god, och till saken hör att jag fått den via en väninna från en gammal gotländsk dam. Den gotländska damen från Rute hävdar bestämt att en riktig saffranspannkaka ska innehålla 14 ingredienser. Sju ifrån ön och sju utifrån. Så här kommer alltså den BÄSTA saffranspannkakan!

Anettes Saffranspannkaka

Det här behöver du:

3 dl rundkornigt ris
6 dl vatten
10 dl mjölk
2 msk socker
6 dl vispgrädde
200 g sötmandel
2 tsk salt
6 msk honung
4 förp saffran
3 bittermandel
4 msk smör
2 tsk kardemumma, stött
2 krm kanel
6 ägg

Gör så här:

Börja med att koka grötriset i vattnet i 5 minuter. Tillsätt sedan mjölken och låt koka i ytterligare 5 minuter. Nu ska sockret och grädde ner i kastrullen och hela härligheten koka i ytterligare 10 minuter.

Rör sedan ned skållad och hackad mandel, salt, honung, stött saffran, riven bittermandel, smör, kanel och kardemumma i den lösa gröten. Vispa upp äggen och blanda ner i alltihopa. Häll din gröt i smord långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med salmbärssylt eller hallonsylt och vispad grädde



0 comments 3 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Har du gjort smaksatt socker? Det är plättlätt, vad väntar du på?
Nästa inlägg
Glögginkokta och karamelliserade kvitten

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!