Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Poof, smack, boom! Öppna bubbliga drycker så korkarna smäller!

by Anette Rosvall 2021/12/30
written by Anette Rosvall 2021/12/30
888

I mitt kylskåp står alltid minst en flaska bubbel, för att jag vill vara redo man vet aldrig när man behöver sippa på något gott. Nu pekar jag med ett bestämt finger, kräver att du gör likadant. För jag hävdar med pondus att en flaska mousserande vin lyfter vilken sammankomst som helst. Det är festligt, lyxigt och underbart. Jag menar sabrera en flaska Cava på din picknick i parken, öppna en flaska och bjud din familj på bubbligt vin innan söndagsmiddagen. Fira jubileum, student, födelsedag eller drick bara champagne i sängen med din älskling. Ni hör ju själva att livet blir det så mycket mysigare, roligare och härligare med bubblor i glaset. Så därför kommer nu åtta pavor med goda grejor i lite olika prisklasser som jag provat på sista tiden.

Cleto Chiaro gör ett rött pärlande vin Lambrusco del Fondatore #51744 smakar och doftar jordgubb, järnrik jord, lingon och har en skön syra och strävhet som gör det alldeles utmärkt till sommarens matiga sallader och grillade vegetariska rätter.

Om vinerna från Loxarel har jag skrivit en hel del. Ni hittar de inläggen med medföljande recept här. Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva #7470 är ett torrt, gott och välgjort mousserande från Penedes.

En del av det mousserande vin som görs utanför regionen Champagne i Frankrike kallas Crémant. Den här, Langlois Crémant de Loire Brut #7404 är en som jag gärna väljer när jag känner att jag inte vill kosta på mig riktig champagne. Den är inte bara prisvärd utan också riktigt god. Men en härligt frukt, hög syra och fin rondör. Prova!

Prosecco tillhör inte mina favoriter. Jag tycker ofta att dryckerna oftast är lite för söta och sliskiga. Men ingen regel som inte har ett undantag. Sutto Prosecco Extra Dry #77589 som finns i BS har en fin balans mellan fruktsötma och syra samt härliga toner av persika, fläder och andra vita blommor. En riktig liten flörtis alltså!

Om du av en händelse hittar Langlois storebrorsa Quadrille de Langlois-Chateau #50687 så slå till. Den här Cremanten har legat i hela fyra år på sin jästfällning. Den är rund, fruktig, med grym komplexitet och en stenig mineralitet.

Producenten Roederer gör fantastiska champagner i en hel mängd prisklasser. Det är alltid ett mycket bra val och Louis Roederer Rosé #77226 är inget undantag. Jag gillar den här och tycker det är riktigt bra att Roederer finns i både piccolo och magnum.

Ytterligare en rosé, Gosset är ett av de äldsta champagne huset som verkligen levererar. Gosset Grand Rosé brut #7405 är också en favorit som smakar och doftar sommarbär, vilda hallon, smultron och röda vinbär. Lite skryt 😉 ett av mina recept har blivit publicerat på Gossets hemsida – för mig är det stort.

Billecart Salmon #7758 är en lökskalfärgad dryck som är sensuellt och charmigt god med många lager av ljuva rosa frukter och blommor. Men även en ryggrad av stenig mineralitet och en perfekt avvägd rondör. Ett vin till de lite lyxigare tillfällena.

  • Lambrusco del Fondatore #91140
  • Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva #7470
  • Langlois Crémant de Loire Brut #7404
  • Sutto ProseccoExtra Dry #77589
  • Quadrille de Langlois-Chateau #92489
  • Louis RoedererRosé #77226
  • Gosset Grand Rosé brut #7405
  • Billecart-Salmon Brut Rosé
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Öppen hummerlasagne – ett säkert och väldigt gott kort till fest!
next post
Laxtartar på friterat rispapper…en liten munsbit att locka smaklökarna med

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

2023/01/27

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Amarone + Janssons frestelse = sant!

2022/12/19

Goda drycker till advent och julbord.

2022/12/10

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket...

2022/12/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27
  • Här tipsar jag om några av mina bästa grillrätter.

    2023/03/26
  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt