Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

År du redo? Det är dags för semlor!

by Anette Rosvall 2022/02/28
written by Anette Rosvall 2022/02/28
Skriv ut receptet
recept, anette rosvall, semla, gul, saffran
1,4K

Idag tisdag är det semmeldagen, och för ett tag sedan var det alla hjärtans dag. Så härligt med så mycket att fira, eller hur. Jag tänker färg så på tisdag för att locka fram solen så blir det mina gula semlor, som är smaksatta med saffran och apelsin. På alla hjärtans är det kul att göra maten rosa för att locka fram kärleken. Med tataki på salmalax och hallonmousse till efterrätt. Brukar du göra så, laga mat efter färg alltså?

Tre olika sorters semlor, gott sött vin därtill kan det vara meningen med livet?

Gula semlor med saffran och apelsin

Det här behöver du:

4 pkt saffran, 2 gr
2 korkar Cointreau eller annan apelsinlikör
300 g smör
1 l mjölk, fingervarm
2 pkt jäst för söta degar, 100 g
2 dl kesella, rumsvarm
4 dl strösocker
2 st ägg, rumsvarma
2 tsk salt
4 l vetemjöl, ca
Vispat ägg till pensling
Fyllning

200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal och saft
50 g mandelspån, rostade
1-31 apelsinskal, kanderade
2 dl grädde, ovispad
Lite brödgröp
Till servering Vispad grädde
florsocker

Gör så här:

Deg - Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!
Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.Låt bullarna svalna.Skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle

Fyllning - Blanda ihop fyllningen. Den ska sedan bo i det lilla hålet.

Vid servering - Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
#bloapelsinfärgkodfettisdagenfirasaffransemlasolsken
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Musslor på längden och tvären nr 1 – Moules med sweetpotato frittar
Nästa inlägg
Musslor på längden och på tvären nr 2 – Tigres eller gratinerade musslor

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

2 comments

Helen Kreutz-Bolander 2013/02/11 - 10:33

Har du gjort egen mandelmassa någon gång? Den de har på Brunkebergs bageri är extremt god.

Jag har inte lagat mat efter färgtema men det vore bra att testa.

admin 2013/02/11 - 12:24

Ja det har jag, det är lite pilligt men absolut värt det. En gång rostade jag mandlarna innan jag malde dem, det blev asgott!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt