Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

År du redo? Det är dags för semlor!

by Anette Rosvall 2022/02/28
written by Anette Rosvall 2022/02/28
Skriv ut receptet
recept, anette rosvall, semla, gul, saffran
2,K

Idag tisdag är det semmeldagen, och för ett tag sedan var det alla hjärtans dag. Så härligt med så mycket att fira, eller hur. Jag tänker färg så på tisdag för att locka fram solen så blir det mina gula semlor, som är smaksatta med saffran och apelsin. På alla hjärtans är det kul att göra maten rosa för att locka fram kärleken. Med tataki på salmalax och hallonmousse till efterrätt. Brukar du göra så, laga mat efter färg alltså?

Tre olika sorters semlor, gott sött vin därtill kan det vara meningen med livet?

Gula semlor med saffran och apelsin

Det här behöver du:

4 pkt saffran, 2 gr
2 korkar Cointreau eller annan apelsinlikör
300 g smör
1 l mjölk, fingervarm
2 pkt jäst för söta degar, 100 g
2 dl kesella, rumsvarm
4 dl strösocker
2 st ägg, rumsvarma
2 tsk salt
4 l vetemjöl, ca
Vispat ägg till pensling
Fyllning

200 g mandelmassa
1 st apelsin, rivet skal och saft
50 g mandelspån, rostade
1-31 apelsinskal, kanderade
2 dl grädde, ovispad
Lite brödgröp
Till servering Vispad grädde
florsocker

Gör så här:

Deg - Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!
Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.Låt bullarna svalna.Skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle

Fyllning - Blanda ihop fyllningen. Den ska sedan bo i det lilla hålet.

Vid servering - Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät.

#bloapelsinfärgkodfettisdagenfirasaffransemlasolsken
2 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Musslor på längden och tvären nr 1 – Moules med sweetpotato frittar
Nästa inlägg
Musslor på längden och på tvären nr 2 – Tigres eller gratinerade musslor

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

2 comments

Helen Kreutz-Bolander 2013/02/11 - 10:33

Har du gjort egen mandelmassa någon gång? Den de har på Brunkebergs bageri är extremt god.

Jag har inte lagat mat efter färgtema men det vore bra att testa.

admin 2013/02/11 - 12:24

Ja det har jag, det är lite pilligt men absolut värt det. En gång rostade jag mandlarna innan jag malde dem, det blev asgott!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!